Чи легко у центрі Львова знайти укриття: продовження експерименту

дл
Фото: facebook.com/contest.com.ua

ІА Дивись.info вирушила на пошуки укриття в центрі міста - біля Львівського Оперного Театру. На карті було зазначено розташування трьох сховищ. Але потрапити ми змогли тільки в два. Спойлер: навряд чи й вони можуть слугувати безпечним місцем під час повітряної тривоги.

Отже. Розповідаємо. На годиннику - 13:01. Ми навпроти театру. Уявімо, що в цей момент лунає тривога і нам необхідно швидко знайти укриття.

Відкриваємо інтерактивну карту. У нас вже був поганий досвід, коли ми використовували цей сервіс від міської ради. Труднощі викиникли і цього разу: дуже складно зорієнтуватися. Що відбувається на екрані гаджета і куди маємо йти - досі не ясно.

фото: скріншот карти: натискаємо на необхідну функцію
скріншот з карти: отримуємо незрозуміло що
скріншот з карти: нічого не розуміємо

Окей, з картами складно. Тому ми вирішили забігти безпосередньо у театр. На мапі, здається, немає позначки, що там є укриття, однак на вході в будівлю є відповідне оголошення:

Начальник охорони Андрій розповів, що сховище може вмістити приблизно 300 людей, а тому передбачене лише для відвідувачів і працівників театру. Крім того, будівля є архітектурною пам'яткою: щоби впускати в укриття людей з вулиці під час повітряної тривоги, слід посилити охоронну безпеку. Бо ж є ймовірність пошкодження чи викрадення історичних цінностей, каже він.

укриття під театром

Повертаємося до мапи. Ми ввели адресу й нарешті отримали результат. Проте всерівно довелося відкривати звичайну гугл-карту, бо невідомо, як туди потрапити.

скріншот карти з архіву редакції

Отож, до найближчого укриття — 3 хвилини. Доступ туди обмежений. У двір можна зайти тільки якщо відкриє охоронець. Чи доступна така функція пересічному громадянину під час повітряної тривоги — питання відкрите.

А все тому що сховище дуже маленьке й у відверто поганому стані. Хоча є портрет Шевченка і запас води:

Мчимо до наступного укриття, зазначеного на карті. Виявилося, що сховище належить приватному будинку й доступ туди мають тільки мешканці. Тому в разі надзвичайної ситуації — вгадуйте код входу. Можливо, пощастить.

Дзвінок комунальникам

Оскільки знайдені нами укриття - не надто варіант, ми вирішили поцікавитись у комунальників - де ж, раптом що, можна заховатись. У будні дні ЛКП «Айсберг» працює з 8 до 17 години. Ми зателефонували до них в п'ятницю о 16:43 - ніхто не відповів. Зробили ще один дзвінок, вже о 17:02. Слухавку підняв працівник підприємства, зазначивши, що робочий день вже закінчився, але він, так, «по пам'яті», назвав нам адресу у центрі міста, де має бути укриття. Ми загуглили. Місце нам не піходить, оскільки знаходиться надто далеко від точки, з якої ми почали пошуки.

скріншот карти з архіву редакції

Ми не здались. Наступного ранку знову зателефонували до комунальників. Працівник ЛКП «Айсберг» висловив побоювання, що потрапити у ці сховища людині з вулиці може бути непросто. Оскільки мешканці будинків, ймовірно, проти такої ініціативи:

«Самі розумієте, мешканці можуть і... Сьогодні ми прийшли до них, попросили, відкрили, все зробили (йдеться про поповнення запасів води у сховищі та прибирання - ред), а завтра вони можуть собі придумати поставити замок і сказати, що вони будуть закривати свої укриття. Таке теж може бути, над тим працюємо, щоб були всі укриття відкриті», - сказав працівник ЛКП «Айсберг».

фото: скріншот запису виклику розмови з ЛКП «Айсберг»

Перевірка укриттів

Бонусом до розмови із комунальником виявились контакти Наталії - начальниці дільниці. Вона показала нам найближчі до театру укриття. Ці підземні приміщення є співвласністю мешканців приватних будинків, тому й потрапити туди можна лише, якщо буде відкрито:

«Люди залишають в тих укриттях воду, речі якісь, там коцики чи крісла, а потім приходять - а його немає. Або ще деколи на тому місці лежать скляні пляшки розбиті чи шприци використані. Зараз ми все прибрали і не дуже хочеться, щоб це все знову засмітили», - розповідає жінка.

Тому комунальники домовилися з мешканцями про відкриті укриття хоча б під час повітрягої тривоги. Але як усе насправді — невідомо. Бо ж окремої людини, яка би була відповільною за це, немає.

фото: комунальники вичищають укриття, 09.06.2023

Ми оглянули чотири підвальні приміщення. Крайні кілька днів комунальники якраз наводять там лад - вичищають купу сміття й перевіряють наявність освітлення.

Проспект Свободи, 23

  • потрапити можна, якщо мешканці відкриють браму;
  • можуть поміститися 30 людей;
  • є освітлення та лавка (але тільки одна);
  • чисто.

Тиктора, 6

  • ключі від укриття є тільки у власників квартир;
  • у цьому дворі 6 маленьких укриттів, в кожне з яких можуть поміститися максимум по 6 людей;
  • немає освітлення;
  • брудно.

Наливайка, 9

  • потрапити можна, якщо мешканці відкриють браму;
  • можуть поміститися 30 людей;
  • є освітлення;
  • чисто.

Проспект Свободи, 35

  • потрапити можна, якщо мешканці відкриють двері;
  • можуть поміститися 20 людей;
  • немає освітлення;
  • брудно.

Висновок?

Отож, ситуація з укриттями є доволі неоднозначною. Очевидно, що доступу до більшості з них немає й сховатися людині в центрі міста під час повітряної тривоги — задача з зірочкою. Тут слід проявити кмітливість та наполегливість: по-перше, зорієнтуватися на місцевості, а, по-друге, домовитися з власниками будинків, щоби впустили. Ймовірність успіху є, але в умовах війни цього замало.

Трохи вселяє надію заява від пресслужби ЛМР. Сьогодні, 9 червня, заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк зазначила, що усі міські укриття під час повітряної тривоги відкривають і туди можуть заходити мешканці. Адже люди, які взяли на себе таку функцію, відповідально до цього ставляться.

Втім, ми й надалі будемо стежити за ситуацією. І розповідатимемо вам.

Читайте також: Чи легко у Львові знайти укриття: наш експеримент та дзвінок від комунальників через послугу «Заплати за мене»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: