Україна подала Австралії запит про стан винищувачів F-18, — посол

031008-M-7120M-008
Фото: Вікіпедія

Україна подала Австралії запит про стан десятків виведених із експлуатації винищувачів F-18, які б могли посилити Повітряні сили ЗСУ.

Про це посол України в Канберрі Василь Мирошниченко розповів агентству AFP. Його цитує The Defense Post у вівторок, 13 червня.

За словами дипломата, у початковому запиті йдеться про близько 41 літак, який зберігають на авіабазі на північ від Сіднея.

«Був запит на інформацію. Україна вивчає можливості винищувачів, зокрема й цього літака», — сказав Мірошниченко.

Як пише видання, зараз угода щодо F-18 видається «далекою» і для неї потрібна дипломатична й логістична співпраця між Києвом, Канберрою, Вашингтоном. Один зі співрозмовників AFP каже, що придатними для використання залишаються від 12 до 16 таких літаків, але точна цифра невідома.

Парк Королівських ВПС Австралії, що налічував 71 літак F-18, вивели з експлуатації між 2019 і 2021 роками, звільнивши місце для сучасних F-35. Деякі з них продали Канаді, а 41 літак, про які йдеться, викупила компанія з Г’юстона RAVN Aerospace.

Що відомо про так звану «коаліцію винищувачів»?

Раніше ми повідомляли, що прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак і прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте домовилися, що працюватимуть над створенням міжнародної коаліції, яка допоможе покращити Україні бойові можливості у повітрі.

Зокрема мова йде передусім про закупівлю винищувачів F-16 для України.

Крім того, на саміті в Рейк’явіку президент Польщі Анджей Дуда розповів, що не може передати Україні F-16, оскільки його країна не має великої кількості таких літаків.

Читайте також: У Міноборони назвали необхідну кількість винищувачів F-16 для звільнення України

Більше про F-18

F-18 «Хорнет» — американський палубний винищувач-бомбардувальник і штурмовик. Його розробили у 1970-х роках. Є основним бойовим літаком військово-морських сил США. Винищувач є на озброєнні низки європейський країн, Океанії та Близького Сходу. F-18 застосовували у військових операціях у Лівії, Іраку та Югославії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: