«Рамштайн-13»: Україна отримає військову допомогу від низки країн

2835240
Міністр оборони США Ллойд Остін (зліва) та міністр оборони України Олексій Резніков

Країни-союзники України погодили нову військову допомогу для Сил оборони на засіданні Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн») у четвер, 15 червня.

Про це заявив глава Пентагону Ллойд Остін на брифінгу за підсумками засідання.

Навчання ЗСУ на винищувачах

Напередодні міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що отримав зобов’язання від союзників про старт навчань для українських пілотів на західних винищувачах, передає Європейська правда.

Спершу навчання почнуть на винищувачах F-16, цей тренувальний процес очолять Нідерланди та Данія. Згодом, за його словами, приєднаються інші країни.

Тим часом, зі слів, американського колеги Резнікова, низка країн доповіли про плани тренувань для українських військових та підтримки українського обладнання. Німеччина та Польща доповідали про підтримку українських танків Leopard.

Пакети військової допомоги

Канада виділить для підтримки України 500 мільйонів доларів. А також передасть для ЗСУ 288 ракет AIM-7 для захисту неба.

До пакету також входить надання 10 тисяч 105-мм артилерійських снарядів, продовження операції UNIFIER із навчання військових до 2026 року, сприятиме підготовці пілотів, обслуговуванні та підпримці українських F-16, братиме участь в обслуговування танків Leopard 2 у Польщі.

Окрім цього, 116 із 200 броньованих машин Senator, які обіцяли Україні, уже доставлено, а ще 18 мають бути доставлені наступного тижня, сказала міністерка оборони Канади Аніта Ананд у четвер, 15 червня.

Найближчими днями також будуть доставлені 6750 штурмових гвинтівок; 1,1 мільйона патронів калібру 7,62 мм; 250 000 патронів калібру 5,56 мм; 70 000 снайперських боєприпасів.

Норвегія та Німеччина анонсували пакети на кілька років, а Данія оголосила свій пакет на близько 2,6 млрд доларів для військової допомоги на 2024 рік.

Співпрацюватимуть щодо постачання Україні обладнання протиповітряної оборони Данія, Нідерланди, Велика Британія та США. Ідеться про ракети ППО малої та середньої дальності та відповідних систем, необхідних для захисту критичної інфраструктури України та подальшого забезпечення успіху контрнаступальних операцій у найближчі місяці. Постачання обладнання вже розпочато і має завершитися протягом кількох тижнів.

Зі слів очільника Пентагону, також надання критично важливих спроможностей для України анонсувала й Італія. А кілька партнерів розглядають підтримку України у довгостроковому плані.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: