Як підрив росіянами Каховської ГЕС вплине на ціни на овочі, — НБУ

Овочі

Національний банк України дав оцінку того, як підрив російськими окупантами Каховської гідроелектростанції на Херсонщині вплине на ціни на овочі в Україні.

Про це повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук на брифінгу 15 червня.

З його слів, нині декілька культур є під ризиком осушення.

Про що йдеться?

За його словами, якщо говорити про очікування врожаю на підконтрольній Україні території, то близько 20% баклажан були під відповідним ризиком.

Також під ризиком на територіях, які постраждали, є огірки, кавуни та перець.

Заглом це близько 10−14% загального врожаю овочів через затоплення та осушення ґрунтів у Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях.

«Проте насправді нами втрати врожаю овочів оцінюються дещо менше, приблизно у 5%, оскільки частка підтоплених площ на підконтрольних територіях порівняно невелика. Хоча зрозуміло, що може знизитися врожайність у цих областях», — заявив Ніколайчук.

За його словами, є потенціал, щоб компенсувати ці втрати за рахурнок нарощення виробницства в іниших областях, а також за рахунок імпорту.

Що передувало?

У вівторок, 6 червня, про підрив Каховської ГЕС розповів спікер оперативного командування «Південь» Владислав Назаров. Розпочалась евакуація цивільних, під час якої росіяни відкривали вогонь.

Рятували людей із зон на правобережній частині річки Дніпро, а саме: села Миколаївка, Ольгівка, Львове, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон - острів Корабел.

Зранку, 6 червня, після оголошення про підрив електростанції, президент України Володимир Зеленський зібрав екстрене засідання РНБО.

Унаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС на Херсонщині, станом на ранок 12 червня рівень води досяг позначки 3,29 м.

Україна має докази того, що російсько-окупаційні війська підірвали Каховську гідроелектростанцію у Херсонській області дистанційно, заявили у воєнній розвідці.

В Офісі Генерального прокурора України взялись за розслідування екоциду, вчиненого російсько-окупаційними військами.

12 червня у Херсоні знайшли двох потопельників, а саме: невідому жінку та 50-річного чоловіка.  Загалом вже відомо про 10 загиблих людей та 20 отримали поранення через підтоплення, що спричинив підрив Каховської ГЕС, повідомив очільник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін. Він розповів, що 42 людини вважаються безвісті зниклими в області. 

13 червня у Державній екологічній інспекції повідомили, що після підриву росіянами Каховської гідроелектростанції «дуже великої» забрудненості води не зафіксували, але виявили холерну та кишкову палички. За даними Міністерства охорони здоров'я, через підрив росіянами Київської дамби та забруднення води на півдні України станом на 14 червня не зареєстровано випадків або підозр на холеру.

Станом на 15 червня вода зберігається на позначці 1 м 92 см. Тенденція на спад води триває, сказав глава ОВА Прокудін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: