Книжки про війну, шістдесятників та підприємницьке мислення: що почитати з новинок на дозвіллі

Новинки книг від українських видавництв
Новинки книг. Колаж: ІА Дивись.Інфо

Влітку читання книжок стає особливо приємним занятям. Оскільки тепла погода дозволяє робити це серед природи: в парку чи сквері, або навіть десь у горах чи біля моря. У такому разі можна поринути в книжкові розповіді, дізнатися щось цікаве та відпочити.

ІА Дивись.Інфо підготувала список книг, які вийшли нещодавно в українських видавництвах. Тут можна знайти актуальні новинки різних жанрів та тематик: збірку поезій, есеї, прозу, бізнез-літературу, дослідження історії та книгу для дітей.

«Розламані люди» Катерина Міхаліцина 

Видавництво Старого Лева

Українська письменниця Катерина Міхаліцина є авторкою поетичних книжок: «Повінь», «Тінь у дзеркалі» та дитячих: «Хто росте у парку», «Яків і мокрий вечір», «Дмухавка та інші пухнасті вірші» тощо.

 Цього разу поетка видала збірку «Розламані люди». В книзі вміщено тексти, які Катерина Міхаліцина написала до повномасштабної російсько-української війни. Однак тема війни помітна в поезіях авторки.

Як розповідає сама поетка, ідея створення збірки прийшла тоді, коли вона розглядали скриню своєї бабусі в рідному селі. В ній Катерина Міхаліцина знайшла різні пам’ятні речі, які зберегла її бабуся. 

 У книзі вміщені вірші, які є «намагання почути». В поетичних текстах зображено історії людей, подій та місць, а саме: поезії про прабабу, прадіда, бабу Хведка чи бабу Таньки. Тут покоління пов’язуються власною історією. Підкреслимо, що ілюстрації до збірки авторка зробила сама.

«вчися сіяти тишу й ростити траву дерева
іти й не спинятися, поки їхнє гілля
найвищого дроту сягне. тоді паща лева
роз’ятриться. і грянуть вони. звідтіля…»

(уривок з поезії (останні слова прабаби) Катерини Міхаліциної).

Фото: Видавництво Старого Лева

Артем Чех «Точка нуль» 

Видавництво Meridian Czernowitz

Артем Чех сучасний український письменник, який служив в лавах Збройних сил України. Свої враження та відчуття під час десяти місяців служби в українському війську в 2015-2016 році він описав у вигляді щоденникових записів та помістив у книгу.

Вперше «Точка нуль»  вийшла в 2017 року, а нещодавно її знову перевидали. 

«Тоді мені вперше здалося, що я проживаю чиєсь життя. І бачитиму віднині чиїсь сни. І займатиму чиєсь місце, щоб стати героєм, щоб стати боягузом. Або померти», уривок з книги «Точка нуль».

Фото: books-xxi.com.ua

Осип Турянський «Поза межами болю»

Видавництво Віхола

Осип Турянський український письменник ХХ століття. Книга «Поза межами болю» вперше була видана в 1921 році у Відні. У ній автор розповідає автобіографічну історію про те, як пережив полон під час Першої світової війни. 

«Поза межами болю» називають книгою-шоком та книгою-травмою. Оскільки головний герой переживає важкий біль втрати, голоду та безвиході. Однак серед усіх полонених залишається живим тільки він. 

Книжка залишається актуальною до сьогодні. Тому нещодавно її перевидали в оновленому форматі в рамках серії «Неканонічний канон» у видавництві Віхола.

«І почуваю себе чужим, самітним, сиротою між людьми, з якими довелось мені жити тепер — на вигнанню. Моя душа відривається від життя, як осінній пожовклий листок від дерева, й лине далеко-далеко до моїх товаришів», уривок з тексту «Поза межами болю» .

Фото з відкритих джерел

«Майстри масштабування» Джун Коен, Дерон Тріфф, Рід Гоффма

Видавництво Лабораторія

«Майстри масштабування» книга для тих, хто прагне розвивати власну справу або вже має свій бізнес. У ній розміщені інтерв’ю з керівниками відомих світових компаній, а також початкінцями, які працюють над стартапами.

 Ініціатором створення посібника став Рід Гофман, який є відомим підприємцем Кремнієвої долини та засновником LinkedIn. Саме він є ведучим подкасту «Майстри масштабування», за яким видали однойменну книгу.  Рід Гофман вважає, що для того, щоб бути успішним, потрібно розвивати підприємницьке мислення.

У книзі читач може знайти практичні поради для ведення власної справи, а також дізнатися спростування найпоширеніших міфів про бізнес. Видання на українську мову переклав Євген Кириченко-Годунов.

«Ми прагнемо змінити світ; зробити те, чого досі ніколи не робили, або принаймні втілити це в незвичний спосіб; зруйнувати старі шаблони і створити нові; постійно розширювати своє бачення бізнесу й розуміння соціальних змін», уривок з книги. 

Фото: Лабораторія

«Бунт проти імперії: українські шістдесятники» Радомир Мокрик

Видавництво А-ба-ба-га-ла-ма-га

Радомир Мокрик український історик та культуролог. У 2021 році він захистив дисертацію на тему: «Шістдесятники і колоніальний дискурс радянської культури в Україні в час відлиги. 1956–1964» в Карловому університеті.

У своїй книзі «Бунт проти імперії: українські шістдесятники» автор розповідає про долі українських шістдесяників покоління, яке розвивало українську культуру, попри всі заборони та перешкоди. На сторінках видання також можна побачити тематичні архівні світлини, які ще ніде досі не публіковувалися. 

«Ця книжка є радше спробою побачити в когорті шістдесятників живих людей – з їхніми сумнівами, коливаннями, інтелектуальною відвагою та блискучими талантами. В певному сенсі побачити цих молодих талановитих людей без "забронзовілості", з якою так часто подають їх шкільні підручники. Тим більше, що самим шістдесятникам "забронзовілість" аж ніяк не притаманна», розповідає про свою книгу автор Радомир Мокрик.

Фото: А-ба-ба-га-ла-ма-га

«Сохатик і «Зуб дракона» Надія Гуменюк

Видавництво Folio

Надія Гуменюк   українська письменниця та журналістка. В творчому доробку автори є чимало книжок для дітей: «Святвечір: пісні для дітей», «Боні і підземна ріка: оповідання для дітей», «Веселка для Веселика», «Білий вовк на Чорному шляху: роман для дітей» та інші.

Цього разу в письменниці вийшла нова дитяча книга «Сохатик і «Зуб дракона». У творі розповідається про пригоди Ромки Радунця, який приїхав влітку до своїх бабусі та дідуся. Хлопчик мандрує лісом, знайомиться з друзями та навіть рятує ліс від рабовласників-браконьєрів.

«Поки мама говорила про кота, Ромко уявляв себе смугастим зеленооким Маркізом із надірваним у недавньому бою вухом. Ось він спритно видряпується на аличу, ось простягає праву лапу до ворони», цитата з дитячої книги «Сохатик і «Зуб дракона».

Фото: Folio

Нагадаємо, минулого разу ми підготували для вас іншу добірку новинок книг від українських видавництв. Туди увійшли такі книжки як:

  •  «За Перекопом є земля» Анастасія Левкова, 
  • «Ерос і Психея. Кохання і культура в Європі» Володимир Єрмоленко,
  •  «Лісові хлопці. Проза про УПА», 
  • «Книга Love 2.0. Любов і війна», 
  • «Пес Патрон та Шкарпетковий монстр. Книга 1» Юліта Ран, 
  • «Таємна історія» Донна Тартт,
  • «Мистецтво мислити системно» Донелла Медовз.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: