На Винниківському ринку вилучили з-під охорони мозаїку

47c3b26f-bb73-46fe-93b3-69b4fb71c512
Винниківський ринок. Фото: Євгеній Кравс

15 червня відповідне рішення про виключення мозаїки на Винниківському ринку у Львові опублікували в реєстрі.

Про це повідомили Наші.Гроші.Львів.

Там розповіли, що восьмий апеляційний адміністративний суд частково задовольнив позов приватного підприємства «Галицький шлях», яке належить депутату Львівської міськради Олексію Різнику. Після цього з'явилося рішення виключити з охоронного переліку панно на стіні «Винниківського ринку». Це сталося через неправильну адресу. 

Що передувало?

Як повідомили в Наші. Гроші. Львів, у  жовтні 2019 року для захисту особливо цінних історичних мозаїк виконавчий комітет міськради затвердив «Перелік мозаїчних творів на території м. Львова». 

Після цього рішення, забудовникам заборонили змінювати будівлі, на яких розміщені мозаїки. Як виняток, вони можуть робити ремонт. Зокрема в цей список також потрапили панно на вулицях Солодова, 3 ( вхід на стіні  до «Винниківського ринку») та Личаківській, 55 ( на стіні будинку біля ринку), які розміщені під номерами 32 і 33 в переліку.

Мозаїка №32 ( зліва від входу) та мозаїка №33 (зверху). Фото: Сергій Криниця

Крім того, за інформацією видання, спочатку «Винниківський ринок» був комунальним, але у 2019 році в результаті сумнівних реєстраційних дій його власником стали «Дари Львівщини». Ця компанія належить Софії Максимець – доньці бізнесмена, ексдепутата міської й обласної рад Григорія Козловського. 

Згодом через схему з іпотекою та неповернутим боргом нерухомість «перекинули» на приватне підприємство «Галицький шлях» бізнес-партнера та юриста Козловського, а нині – депутата міської ради Олексія Різника.

За даними Наші. Гроші. Львів, восени 2021 року «Дари Львівщини» подали позов до суду  і попросили визнати недійсними пункти 32 і 33 охоронного переліку. Після зміни власника ринку, позивачем став уже «Галицький шлях». 

За словами представників компаній, включення мозаїк до списку нібито «створює додаткові обов’язки» для них як для власників будівель магазинів. Імовірно, як пишуть Наші. Гроші. Львів, Різник і Козловський планують в майбутньому знести «Винниківський ринок» і побудувати щось впритул до глухої стіни будинку на Личаківській, 55, на якій розміщена мозаїка. А охоронний статус пам’яток заважає їм це зробити.

Крім того, наприкінці жовтня минулого року Львівський окружний адміністративний суд відмовив «Галицькому шляху» в позові. Однак в апеляції представники компанії довели, що перша інстанція не звернула увагу на їхній довід, що в охоронному переліку вказана неправильна адреса мозаїки на стіні ринку – насправді вона знаходиться не на вулиці Солодова, 3, а на Личаківській, 51. Цю обставину не заперечив представник міськради. Таким чином, Восьмий апеляційний адміністративний суд частково задовольнив позов і визнав пункт 32 переліку нечинним, але мозаїка на Личаківській, 55 все ще залишається під охороною.

Скріншот із дисертації Наталії Піддубної. Наші. Гроші Львів

Також за словами Наших. Грошей. Львів,  «Галицький шлях» стверджував, що панно біля входу на ринок насправді нібито було створене у 1990-х роках його працівниками й не становить ніякої культурної цінності. Але згідно з дисертацією доцентки інституту архітектури НУ «Львівська політехніка», його автором є Олександр Кошеваров і пам’ятка датується 1970-ми роками.

Сьогодні пам'ятка перебуває в незадовільному стані, адже під час реконструкції магазину в панно прорубали вікно та вентиляційний отвір.

Нагадуємо, раніше ми повідомляли, що донька Григорія Козловського стала власницею двох ринків – «Винниківського» і «Підзамче».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: