Північна об'їзна дорога Львова: яка мета масштабного будівництва

5667

Біля Львова планують збудувати швидкісну трасу. Вона пролягатиме уздовж сіл Бірки, Завадів, Зашків, Гряда і до Малих Підлісок. Однак наразі проект заморожений.

Що таке Північна об'їзна і навіщо вона потрібна — ІА. Дивись.info розповів директор ТзОВ «УРБАН ПРОМО» Роман Зубачик.

Нова траса розвантажить магістральні вулиці Львова

Шлях з’єднає автомобільну дорогу М-06 Київ - Чоп із трьома дорогами державного значення, які ведуть від Львова до кордону з Польщею. Він пролягатиме уздовж таких сіл: Бірки, Завадів, Зашків, Гряда і до Малих Підлісок. Північна об’їзна має розвантажити південну, якою вже зараз щодня проїжджає близько 20 тисяч машин. Роман Зубачик каже, що ця траса розвантажить центр Львова та інші об'їзні дороги міста, оскільки фахівці вдалися до транспортного моделювання, щоб виконати розрахунки:

«Ми використовуємо для таких прогнозів транспортну модель міста. Йдеться про спрощену копію реального об'єкту. Вона містить в собі багато даних: про поїздки різними видами транспорту впродовж доби. На базі цих даних ми зробили висновок, що Північна об'їзна розвантажить практично всі магістральні вулиці — Замарстинівську, Хмельницького, Липинського, Мазепи і навіть Городоцьку. Крім того, розвантажиться й південна частина кільцевої дороги».

Наразі він розповідає, що транспорт, який може об'їжджати місто, прямує через нього, бо це економить час водіїв. Унаслідок цього вулиці Львова є небезпечними. До того ж, відсутній ваговий контроль, що впливає на якість покриття вулиць:

«Тобто побудова Північної кільцевої забирає великоваговий і великогабаритний транспорт з міських вулиць. Бо ж не можуть на вулиці, якою прямують вантажівки, будувати велодоріжки, до прикладу. Це є небезпечно. А проектом якраз передбачено, що вулиці будуть розвантажені від вантажного трансорту на 17 відстотків».

Якою буде ця дорога

Автомагістраль протяжністю 23 кілометри буде виготовлена з асфальту. Вона матиме 2 смуги руху в кожен бік. Також буде лише правий з'їзд.

«Наразі є норми будівельні, які вимагають асфальтобетонного покриття на дорогах категорій 1А. Там не буде лівих поворотів і буде розділювальна смуга, щоб не було зустрічних зіткнень. Відповідно, такий клас дороги вимагає асфальтобетонного покриття», — каже Роман.

Крім того, будуватимуть її згідно зі стандартами збереження навколишнього середовища. Йдеться про Смарагдову мережу в рамках екологічної мережі Natura 2000 в ЄС. Рада Європи фактично заснувала її в 1989 році і офіційно затвердила у 1996 році в рамках Бернської конвенції. Цей підхід до збереження біорізноманіття створений на екологічних принципах і водночас допускає деяке господарське використання ландшафту.  

«Під час досліджень на території будівництва дороги знайшли екологічний маршрут, по якому пересуваються тварини. Тому проект слід переробити таким чином, щоб ці шляхи не пересікалися. Ймовірно, будуватимуть естакаду, тобто дорога фактично підніметься над ландшафтом. Але це, звичайно, в рази дорожче», — зазначає він.

фото: Візуалізація Північної об'їзної, prykordonnya.info

За яких умов і коли розпочнеться будівництво

Наприкінці 2019 року уряд погодив кредит Європейського інвестиційного банку на будівництво північної об`їзної Львова. Кредитні кошти необхідно буде повернути до 2035 року. Саме будівництво триватиме приблизно 5 років. За теперішніми оцінками магістраль коштуватиме 250-300 млн євро.

Під смугу будівництва потрапляє 19 об’єктів археології, з них половина були відомі і навіть є в державному реєстрі, а частина нововиявлені. До початку будівництва археологи мають провести рятівні археологічні дослідження.

До того ж, проектувальники враховують екологічні норми й відповідно до них адаптовуватимуть будівництво.

«На це все потрібен час, — пояснює Роман Зубачик, — колеги з Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України казали мені, що вже в січні 2022, за місяць до війни, був алгоритм вирішення цих питань. Але після повномасштабного вторгнення проект заморозили».

Фото: Схема північної ділянки об'їзної дороги. Візуалізація: Служба автомобільних доріг у Львівській області

Читайте також: На площі Міцкевича з'явиться підземний паркінг, але є умови.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: