Угорщина та рф готують психологічну операцію щодо військовополонених, — омбудсмен

Hungary Revolution Anniversary
ілюстративне фото: AP

Угорщина та росія готують інформаційно-психологічну спецоперацію (ІПСО), аби дискредитувати українську владу, буцімто росія готова віддавати військовополонених, але зі сторони України немає ініціативи.

Про це заявив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець в етері телемарафону у четвер, 22 червня.

«Я можу підтвердити, що зі сторони України постійно відбуваються нові ініціативи, передання списків, і ми постійно наголошуємо, що хочемо провести великий обмін "всіх на всіх"», — сказав омбудсмен.

З його слів, восьмеро українців, котрі залишаються в Угорщині після передання із рф, перебувають в фактичній ізоляції. Лубінець каже, що в них є обмежене коло спілкування, а також у них забрали телефони.

Є інформація про те, що до декого приїхали родичі, та невідомо, як відбулося спілкування.

«Нам невідомо, чому громадяни України, перебуваючи на території Угорщини, фактично залишаються у такому ж становищі, як і військовополонені», — зазначив Лубінець.

Омбудсмен вважає, що Угорщина порушила гуманітарне право. Про переміщення українських військовополонених із території рф до Угорщини не повідомили ні Україну, ні представників Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Що передувало?

Уповноважений із питань осіб, зниклих безвісти Олег Котенко повідомив, що вдалося встановити місце перебування 11 полонених українських захисників, яких росія передала Угорщині.

20 червня речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко повідомив, що Україна вивезла із Угорщини трьох військовополонених.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Угорщина не мала повноважень вести перемовини з рф щодо українських військовополонених без інформування України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: