«єОселя» запрацювала у житлових об'єктах, які перебувають на етапі будівництва

квартира
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

В Україні програма «єОселя» запрацювала в житлових об’єктах на етапі будівництва.

Про це повідомив президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе.

Перша учасниця

За його словами, вже укладено угоду на суму 2,2 млн грн терміном на 20 років за відсотковою ставкою 3%. Перший внесок склав 28% вартості квартири (понад 863 тис. грн), а щомісячні виплати за кредитом орієнтовно складуть 14,7 тис. грн.

Площа придбаної за програмою квартири становить 87,6 м², що розташована у 2-й черзі ЖК Family&Friends будівельної компанії GEOS (заплановане введення в експлуатацію житлового комплексу - I квартал 2024 року). Іпотечну угоду уклав партнер програми «єОселя» ГЛОБУС БАНК.

Лев Парцхаладзе повідомив, що учасницею програми стала 36-річна доцентка Київського технічного університету України. Перед повномасштабним вторгненням рф в Україну вона разом з чоловіком та 11-річним сином мешкали в Ірпені. Але внаслідок бойових дій її квартира була вщент зруйнована. Наразі вона з родиною тимчасово проживають у селі на Київщині.

Топ-5 міст, де шукають квартири

Експерт зазначив, що акредитовані під програму об’єкти первинного ринку є у стані активного будівництва (стадія готовності від 40% до 80%) з обов’язковим дотриманням запланованих термінів завершення будівельних робіт.

За його даними, більшість потенційних позичальників (а це понад 60%) цікавлять одно- та двокімнатні квартири площею від 40 м² до 70 м² в новобудовах:

  • Києва,
  • Львова,
  • Івано-Франківська,
  • Одеси,
  • Луцька.

Президент КБУ вважає, що в умовах містобудівної реформи, спрямованої на подолання корупції, встановлення повністю прозорих умов ведення бізнесу та підвищення захисту покупців-інвесторів житла, прихід «єОселі» на первинний ринок є знаковою подією. 

«Державна іпотека в об’єктах на етапі зведення свідчить про важливість побудови нового первинного ринку за світовими принципами, а також про високий рівень відповідальності девелоперів перед своїми клієнтами, що дуже важливо в умовах війни. Ця знакова подія - результат кропіткої роботи та взаємодії органів влади, професійних спільнот і комерційних банків», — наголосив Лев Парцхаладзе.  

За словами Дениса Єрмоленка, директора Будівельної компанії GEOS, за програмою «єОселя»  до кінця 2023 року компанія планує реалізувати  до 30 квартир: це 2-кімнатні площею від 65-68 м² та 3-кімнатні площею 76-86 м².

Державна програма пільгового іпотечного кредитування, як твердить Денис Єрмоленко, створює реальну можливість підтримки і розвитку будівельної галузі, як "локомотива"  інших суміжних галузей економіки України.

Натомість Сергій Мамедов, заступник Голови Ради директорів Конфедерації будівельників України, голова правління ГЛОБУС БАНКУ, акцентував увагу на тому, що потенціал державної програми пільгового іпотечного кредитування на первинному ринку складає 3-4 тис. угод, а це близько 40% від загальної кількості кредитів, запланованих за програмою «єОселя» до кінця поточного року. При цьому, за його словами, успішний досвід пільгової іпотеки в об’єктах, що зводяться, стимулюватиме подальше зростання попиту на первинному ринку щонайменше на 10-15% до кінця 2023 року. 

Він вважає, що за сприятливих, перш за все, фінансових умов, до кінця року в рамках програми “єОселя” очолюваний ним банк готовий укласти до  150 іпотечних угод на придбання житла саме на стадії будівництва на загальну суму до 210 млн грн. 

«Пріоритетним завданням державної програми “єОселя” має стати саме перезапуск та розвиток первинного ринку нерухомості. А успішна співпраця “Укрфінжитла”, системних девелоперів - учасників Конфедерації будівельників України та банків - це не лише можливість для громадян стати власниками омріяного житла, а ще й гучний сигнал суспільству, що, попри війну, первинний ринок поступово оживає. Саме будівельна галузь може стати рушієм для досить стрімкого відновлення і подальшого зростання економіки країни» — резюмував Сергій Мамедов. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: