У поліції назвали найпопулярніші шахрайські схеми на Львівщині: як не потрапити у пастку

шахраї3
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Від початку нинішнього року у Львівській області викрили 90 людей, яких підозрюють у шахрайстві.

Про це повідомив тимчасово виконуючий обов'язки начальника відділу протидії шахрайству регіонального управління поліції старший лейтенант Денис Ожелівський.

На брифінгу він розповів, що затриманих підозрюють у скоєнні 212 шахрайств.

Одним з найпоширеніших методів шахрайства залишається сценарій, коли дзвонять невідомі та повідомляють, що родич потрапив в ДТП та потребує коштів на термінову операцію. Найчастіше жертвами такого виду шахрайства стають старші люди.

У поліції застерігають: отримавши такий дзвінок, не продовжуйте спілкування, а негайно зателефонуйте родичу, про якого йдеться. Також у жодному випадку не повідомляйте своєї адреси та не передавайте гроші незнайомцям.

Також варто безпечно робити покупки в Інтернеті.

Для цього не спокушайтеся на товари, ціни яких нижчі за ринкові, а також перевіряйте відгуки про продавців на сайті або інших ресурсах. У жодному разі не переходьте на спілкування в інших месенджерах чи соцмережах – усі нюанси купівлі-продажу обговорюйте на офіційних маркет-плейсах.

Читайте також: У Винниках затримали шахраїв, які продавали неякісні підробки техніки в інтернеті

Українців застерігають від купівлі товарів, якщо продавці вимагають здійснити оплату наперед, особливо якщо це стосується нерухомості або дорогої техніки.

Одним з найпоширеніших методів онлайн-шахрайств є злам сторінок у соцмережах, з яких шахраї розсилають повідомлення про збір чи позику коштів.

Старший інспектор Управління протидії кіберзлочинам у Львівській області капітан поліції Валерія Івкова радить: слід зв’язатися з особою, від якої надійшло таке повідомлення, альтернативним методом зв’язку.

Як не стати жертвою шахрайства?

  • нікому не повідомляйте дані своєї банківської карти, CVV-код, термін дії, навіть якщо вам телефонують і називаються працівниками банку;
  • не вводьте дані карти та свої персональні дані на підозрілих сайтах;
  • не викладайте фотографії своїх документах у соцмережах – шахраї можуть скористатися цими даними для отримання мікрозаймів;
  • не переходьте за підозрілими СМС-повідомленнями чи онлайн-посиланнями - наприклад, ніби вам призначено фінансову допомогу у зв’язку з війною в Україні;
  • усі операції онлайн-продажу чи купівлі здійснюйте на офіційних маркет-плейсах та не переходьте на інші посилання – так ви можете потрапити на фейковий сайт та стати жертвою фішинг-шахрайства;
  • ніколи не передавайте гроші незнайомим особам нібито на лікування постраждалого родича.

Якщо ви зрозуміли, що вас намагаються ошукати, або вже стали жертвою шахраїв, негайно телефонуйте на оперативну лінію поліції 102, додають у відомстві.

Раніше ми розповіли, що у Львівській області затримали 31-річного місцевого мешканця із підозрою у шахрайстві. Чоловік видурював гроші нібито за працевлаштування у Польщі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: