У разі теракту на ЗАЕС: в Україні розгортають спеціальні штаби

ЗАЕС

В Україні розгорнули штаби на випадок теракту на Запорізькій атомній електростанції, що в Енергодарі.

Про це заявив очільник Міністерства внутрішніх справ України Ігор Клименко в етері телемарафону у п'ятницю, 23 червня.

До таких штабів увійшли енергетики, представники Державної служби з надзвичайних ситуацій, поліція, медики. Він закликав зберігати спокій та дотримуватися інструкцій від органів влади.

«У разі аварії радіоактивний фон зберігатиметься приблизно одну добу. Вже протягом 24-х годин ми зменшимо його на 80%», – повідомив Клименко.

З його слів, найближчими днями будуть проведені відповідні навчання із перекриттям доріг, розгортанням санітарних блокпостів тощо.

Та зазначив, що все обладнання для виміру радіації, яке має Україна, готове до використання. Міністр МВС також додав, що всім громадянам, які захочуть виїхати з цієї території, нададуть таку можливість.

Йдеться про 200-кілометрову зону навколо ЗАЕС і близько пів мільйона населення, уточнив голова МВС.

Що передувало?

Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні 22 червня заявив, що українська розвідка та Служба безпеки України отримали інформацію про можливий терористичний акт з боку росії на Запорізькій атомній станції з викидом радіації.

У воєнній розвідці України напередодні заявили, що окупаційні війська замінували охолоджувач ЗАЕС.

«Якщо вони виведуть його з ладу шляхом підриву, то є велика ймовірність того, що будуть значні проблеми», ― сказав глава ГУР Кирило Буданов в етері телемарафону у вівторок, 21 червня.

Президент України вважає, що після того, як росіяни підірвали дамбу Каховської гідроелектростанції на Херсонщині, наступною ціллю окупантів може стати Запорізька атомна електростанція, сказав він в інтерв'ю NBC News.

Тим часом у четвер, 22 червня, Міністерство охорони здоров'я оприлюднило рекомендації для українців, що варто робити, якщо виникне радіаційна небезпека.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: