Львівські хірурги прооперували воїна, у якого після поранення деформувався череп

356375951_591924353077985_1673943404555121750_n
Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Щелепо-лицеві хірурги Національного центру у Львові прооперували 28-річного захисника із Яворова, який отримав на фронті важке поранення — черепно-мозкову травму з деформацією черепа. Дві години він стікав кров'ю та вдавав, ніби помер, аби росіяни не «добили».

Про це повідомили у Першому медичному об'єднанні Львова, на базі якого діє Центр, у вівторок, 27 червня.

Петро є професійним військовим, закінчив Національну академію сухопутних військ у Львові. Коли розпочалось повномасштабне російське вторгнення, його бригаду перекинули на донецький напрямок. Бійці воювали за Волноваху та долучились до оборони Маріуполя.

«Рівно за рік від початку повномасштабного вторгнення, 24 лютого 2023 року, Петро отримує поранення у Вугледарі. Тоді він ще з трьома захисниками поверталися пікапом з бойового завдання. Автівку помітили окупанти та почали артилерійський обстріл. Аби врятувати себе і своїх хлопців Петро ухвалює рішення - викрутити кермо і злетіти в кювет. Пікап перекидається. Згодом прилітає ворожий дрон, аби розвідати чи є хто живий і чи треба “добивати”», — розповіли у лікарні.

З чотирьох бійців, котрі були у авто, він постраждав найбільше. Військові, які згодом приїхали на допомогу, доправляють Петра до найближчої лікарні в Покровськ. Йому діагностують черепно-мозкову травму з деформацією черепа, стабілізують стан та перевозять до Дніпра. А вже згодом звідти відправляють далі - до Львова, до Центру НЕЗЛАМНІ.

Тут хірурги провели комп'ютерну томографію. Дослідження показує неправильне положення очного яблука з втратою кісткової пластинки, яка тримає око. А також часткова відсутність трьох кісток: виличної, скроневої і лобової, кажуть медики.

На основі КТ спеціалісти складають віртуальний план реконструкції втрачених кісток зі спеціальної біосумісної пластмаси, для ока виготовляють титановий протез. Потому призначають день операції. Втручання хірурги розпочинають з виличної кістки, яка неправильно зрослася. Вони розпилюють кістку і ставлять в правильне положення, зафіксувавши індивідуальною пластиною. Далі - реконструкція очного яблука.

За допомогою титанового протезу хірурги піднімають та фіксують око. А насамкінець реконструюють лобну кістку.

Нині на Петра чекає реабілітація.

Раніше ми розповідали, що у Львові хірурги витягли з тіла воїна уламок з печінки, який його повільно убивав.

Про Центр НЕЗЛАМНІ

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) — місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Окрім того, у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Проєкт реалізується Першим медичним об’єднанням Львова та Львівською міською радою за підтримки Міністерства охорони здоров’я України.

Напрямок протезування центр НЕЗЛАМНІ запустив торік, відкривши мобільну майстерню. Разом з майстернею центр НЕЗЛАМНІ отримав 200 протезів. Так, нещодавно протез руки отримала перша дитина. Це 13-річний Дмитро, син воїна ЗСУ. Він втратив руку, коли допомагав мамі по господарству. У підлітка міоелектричний протез. Керувати ним він зможе за допомогою міодатчиків, які кріпляться до м’язів руки. Його виготовила німецька компанія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: