Рада повернула курортному селищу на Львівщині історичну назву

maxresdefault
Славське / sumno.com

У четвер, 29 червня, Верховна Рада України підтримала законопроєкт щодо перейменування селища міського типу Славське на Славсько.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк за підсумками засідання.

«Чому Славсько, а не Славське? Бо Славсько було споконвіку! Сьогодні депутати Вреховної Ради України повернули селищу історичну назву», — прокоментував очільник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

Що передувало?

29 травня 2020 року депутати Славської об’єднаної територіальної громади ухвалили рішення про перейменування селища зі Славське на Славсько.

Ініціатором перейменування була депутатка Славської ОТГ Наталія Улинець.

«Мешканці Славського вже давно просять повернути їм історичну та рідну назву селища – Славсько. Ми сьогодні розпочали юридичну процедуру перейменування. Попереду рішення Львівської обласної та Верховної рад», — говорила вона.

Це рішення підтримали всі присутні на сесії депутати.

Тоді пояснювали: щоби перейменування стало остаточним, його повинні підтримати ще й депутати Верховної Ради.

Щодо назви селища, то його пов'язують з київським князем Святославом Володимировичем, якого вбив 1015 року брат Святополк над Опором між Сколем і Гребеневим. За переказами, дружинники князя Святослава, котрі залишилися живими, не повернулися в рідні місця, а оселилися в горах над Опором, зокрема біля впадіння в нього річки Славки.

Уперше Славське згадується в документальних джерелах 1483 року як вже існуюче поселення.

Пропозиції перейменування населених пунктів на Львівщині

Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендує розглянути перейменування міста Червноград, селища міського типу Красне та ще 22 села у Львівській області. Зазначено, що назви цих населених пунктів не відповідають нормам української мови або стосуються російської імперської політики.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: