Навколо ЗАЕС немає ознак збільшення радіоактивного фону, – Білий дім

асспрпмрлол

Адміністрація США продовжує уважно стежити за ситуацією навколо окупованої росіянами Запорізької атомної станції та зазначає, що станом на п’ятницю ознак підвищення радіації або інших критичних показників не виявлено.

Про це повідомляє Укрінформ.

«Ми маємо можливість моніторингу навколо електростанції, і досі не бачили ознак підвищення рівня радіоактивності, або інших чинників для занепокоєння у цьому зв’язку», - зауважив представник адміністрації США.

Водночас, він наголосив, що позиція США залишається незмінною: атомна електростанція, навіть непрацююча, не може бути місцем для проведення бойових дій, оскільки це несе загрозу для всіх навколо.

«Росія не повинна бути там, і якщо відверто, то їм нема чого робити і в Україні»,- підкреслив представник Ради нацбезпеки США.

Він також зауважив, що Сполучені Штати уважно відстежують розвиток подій навколо Запорізької АЕС та регулярно контактують з МАГАТЕ.

Нагадаємо, зі Запорізької АЕС поїхали троє співробітників «росатому», які керували діями окупантів. Крім того, росіяни рекомендували евакуюватися українським співробітникам, які підписали контракт з ними.

План підриву Запорізькій АЕС окупантами: що відомо

Кирило Буданов в інтерв'ю британському виданню The New Statement, яке оприлюднили 23 червня, сказав: «(План теракту на ЗАЕС - ред.) повністю розроблений та затверджений. Аби прискорити катастрофу вони (російські окупанти - ред.) можуть використати технічні засоби».

З його слів, водойму-охолоджувач станції замінували російські війська, а ядерні реактори без охолодження можуть розплавитися за період від 10 годин до 14 днів.

До аварії на ЗАЕС також може призвести підвищення росіянами напруги на лініях електропостачання до станції.

«Ніколи ситуація не була такою серйозною, як зараз», — акцентував Буданов.

Так, за даними воєнної розвідки України, окупанти розмістили заряджену вибухівкою техніку біля чотирьох із шести енергоблоків.

Чи буде наказ про підрив, залежить від того, як росія бачить потенційні вигоди від ядерної катастрофи на півдні України. Буданов вважає, що таких є дві.

  • Перша — підірвати електростанцію, якщо сили рф виб'ють з лівого берега Дніпра. Тоді рф створить зону відчуження, щоб запобігти просуванню України.
  • Друга — росія використає ядерну катастрофу як «превентивний захід», аби зупинити наступальну операцію України та заморозити лінію фронту в нинішньому вигляді.

Раніше, 22 червня, у своєму відеозверненні Зеленський сказав, що розвідка та Служба безпеки України отримали інформацію про можливий терористичний акт з боку росії на Запорізькій атомній станції з викидом радіації.

«Ми передаємо всю наявну інформацію нашим партнерам — кожному у світі. Всі докази. Європа, Америка, Китай, Бразилія, Індія, арабський світ, Африка — усі країни, абсолютно всі мають це знати. Міжнародні організації. Абсолютно всі», — наголосив він.

Напередодні, 24 червня, в «Енергоатомі» прокоментували ситуацію на ЗАЕС. За даними відомства, рівень води у ставку охолоджувачі станції є стабільним, незважачи на підрив росіянами греблі Каховської ГЕС вдосвіта 6 червня.

Так, станом на ранок суботи, 24 червня, рівень води у ставку-охолоджувачі АЕС залишається на попередньому рівні, себто 16,60 метрів. Там пояснили, що цього достатньо, аби забезпечувати потреби станції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: