Сума прямих збитків від підриву Каховської ГЕС складає $2 млрд, - Мінекономіки

иимпсм

Прямі збитки від підриву росіянами Каховської ГЕС становлять щонайменше 2 млрд доларів. Вони включають втрати житлово-комунального сектора, енергетики, сільського господарства, транспорту, екології та промисловості.

Про це повідомили у Київській школі економіки.

Великих втрат зазнав житловий фонд Херсонської та Миколаївської областей. На Миколаївщині підтоплено понад 500 приватних будинків в сільській місцевості. У Херсонській області точну кількість встановити неможливо через часткову окупацію. Однак це приблизно 20-30 тис помешкань. Прямі збитки від затоплення приватних будинків та супутньої інфраструктури оцінюються в $950 млн.

Також Україні доведеться витратити додаткові кошти на будівництво водогонів, оскільки через спустошення Каховського водосховища без водопостачання може залишитися значна частина населення. Для ліквідації наслідків знищення ГЕС погоджене виділення $41 млн на будівництво магістральних водогонів. 

$586 млн збитків повʼязані безпосередньо з руйнуванням Каховської гідроелектростанції та дамби. Загальні збитки енергетиці сягнули $624 млн. Потреби на  побудову нової ГЕС аналогічної потужності складають близько $1 млрд.  

Збитки транспортній інфраструктурі сягнули  $311 млн. Від повені постраждали понад 290 км доріг, а частина мостів та менших дамб у Миколаївській та Херсонській областях були тимчасово затоплені.

Промислові підприємства та інший бізнес за попередніми оцінками втратили вже $105 млн. Для сільського господарства збитки склали $25 млн. Орієнтовна сума втрат, яких зазнало навколишнє середовище, оцінюється у $1,5 млрд.

Підрив росіянами Каховської ГЕС

У вівторок, 6 червня, про підрив Каховської ГЕС розповів спікер оперативного командування «Південь» Владислав Назаров. Розпочалась евакуація цивільних, під час якої росіяни відкривали вогонь.

Рятували людей із зон на правобережній частині річки Дніпро, а саме: села Миколаївка, Ольгівка, Львове, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон - острів Корабел.

Зранку, 6 червня, після оголошення про підрив електростанції, президент України Володимир Зеленський зібрав екстрене засідання РНБО.

Україна має докази того, що російсько-окупаційні війська підірвали Каховську гідроелектростанцію у Херсонській області дистанційно, заявили у воєнній розвідці.

В Офісі Генерального прокурора України взялись за розслідування екоциду, вчиненого російсько-окупаційними військами.

За офіційними даними української влади, відомо про щонайменше 21 людину, яка загинула внаслідок повені через підрив ГЕС. Натомість у Центрі національного спротиву України припускають, що жертвами цього могли стати пів тисячі мешканці тимчасово окупованих Олешок на Херсонщині.

13 червня у Державній екологічній інспекції повідомили, що після підриву росіянами Каховської гідроелектростанції «дуже великої» забрудненості води не зафіксували, але виявили холерну та кишкову палички. За даними Міністерства охорони здоров'я, через підрив росіянами Київської дамби та забруднення води на півдні України станом на 14 червня не зареєстровано випадків або підозр на холеру.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: