Американські аналітики оцінили здатність росіян підірвати Запорізьку АЕС

131caab1cd6e3793f6446dfa3d24f86d
Фото: Getty Images

Малоймовірно, що російські війська здійснять теракт на Запорізькій атомній електростанції

Про це заявили американські аналітики з Інституту вивчення війни (ISW), пише ТСН.

У звіті йдеться про те, що москва використовуватиме шантаж і погрози теракту, щоб зупинити контрнаступ ЗСУ, а також обмежити підтримку України Заходом напередодні саміту НАТО 11 липня.

"Російські сили не зможуть контролювати наслідки навмисного радіаційного інциденту на ЗАЕС. Радіаційний інцидент може ще більше погіршити здатність росії закріпити свою окупацію півдня України, залишивши райони непридатними для життя", — йдеться у звіті.

Однак, за словами аналітиків, повністю виключати плани щодо саботажу на ЗАЕС — не можна. Так, ЗС рф можуть здійснити кілька можливих радіологічних техногенних інцидентів на ЗАЕС, деякі з яких будуть серйознішими, ніж інші. Крім того, вони можуть скинути опромінену воду із ЗАЕС у Каховське водосховище, щоб перешкодити ЗСУ перейти через осушену територію.

Також експерти вважають, що російські сили також можуть спробувати створити радіоактивний шлейф, щоб покрити велику територію на півдні України. Однак цей шлейф найімовірніше торкнеться і військ рф на окупованій території. Крім того, ЗС рф можуть вчинити техногенну "аварію", яка створить менший радіологічний радіус, одразу спрямований на запобігання контрнаступу ЗСУ поруч з Енергодаром.

"Жоден із цих варіантів не дає більшої військової вигоди для російських військ, ніж можливі наслідки, які вони можуть створити. Україна, зі свого боку, не отримає жодної вигоди від виникнення радіологічного інциденту на ЗАЕС", — зазначили аналітики.

Нагадаємо, що адміністрація США продовжує уважно стежити за ситуацією навколо окупованої росіянами Запорізької атомної станції та зазначає, що станом на п’ятницю ознак підвищення радіації або інших критичних показників не виявлено.

Як повідомлялося, із Запорізької АЕС поїхали троє співробітників «росатому», які керували діями окупантів. Крім того, росіяни рекомендували евакуюватися українським співробітникам, які підписали контракт з ними.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: