Російський теракт в Оленівці: Україна повернула тіла українських воїнів, — омбудсмен

630_360_1659105980-402

Україні вдалось повернути тіла українських захисників, які загинули внаслідок теракту росіян в Оленівській колонії у тимчасово окупованій Донецькій області у липні торік. Більшість із них — ідентифікували.

Про це заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у п'ятницю, 7 липня.

«Нагадаю, що в Оленівці загинули люди, які мали офіційний статус військовополонених! Вони були верифіковані МКЧХ (Міжнародний комітет Червоного Хреста - ред.)», — написав омбудсмен.

У жовтні 2022 року Україна повернула тіла 62 захисників, полеглих у боях із російськими окупантами. Серед них є воїни, які загинули в Оленівці.

Теракт в Оленівці

Нагадуємо, рф завдала удару по колонії в тимчасово окупованій Оленівці 29 липня задля звинувачення України у воєнних злочинах, а також, щоб приховати тортури над полоненими та розстріли, які чинили за наказами окупаційної адміністрації та командування на тимчасово окупованій території Донецької області.

У колонії окупанти утримували зокрема захисників Маріуполя, серед яких — бійці полку Азов. ООН та Червоний Хрест мали гарантувати їхню безпеку.

Російські пропагандистські ЗМІ заявляли, що загинули щонайменше 53 українські полонені військовослужбовці. Наступного дня в міноборони рф опублікували список 42 загиблих. За даними Офісу генерального прокурора, внаслідок російського теракту загинули близько 40 осіб і 130 отримали поранення.

РФ не планувала обмінювати полонених бійців полку «Азов», яких утримували в колонії в Оленівці, та навмисно замінувала її, аби приховати факти тортур і знущань над військовополоненими, заявили 3 серпня торік в українській воєнній розвідці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: