У Львові будуть відбудовувати знищені від російських ракет будинки

photo20230707184233-4d49d0d5
Фото: Роман Балук

Міський голова Львова Андрій Садовий зустрівся з родинами, які втратили помешкання через російську ракетну атаку. Таких сімей - орієнтовно 60. Зустріч відбулася напередодні, 7 липня, в Українському католицькому університеті. Також тут були присутні і всі профільні заступники міського голови

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Як повідомив мер Андрій Садовий, знищені будинки, які є  пам’яткою архітектури, відновлять. А поки триватимуть роботи, місто бере на себе опіку над людьми, які постраждали.

Зокрема, місто допоможе з тимчасовим житлом: виділить кошти для тимчасової оренди квартири. А також допоможе знайти помешкання для тимчасового проживання. Люди отримають і матеріальну допомогу від міста. Яким буде розмір допомоги – визначать найближчим часом, вивчивши ситуацію окремо кожної родини.

«Будинки, які зазнали пошкоджень, є пам’ятками архітектури місцевого значення, і вони будуть повністю відновлені. Цей процес ми починаємо негайно і будемо робити це максимально оперативно.  Кожна людина, яка жила там, отримає помешкання під ключ. Якщо мова йде про меблі та інші речі, то кожна родина отримає і фінансове забезпечення для гідного проживання . Але це не буде завтра. Для того, щоб все відбудувати, потрібен час.

Наразі ми пропонуємо такі опції: місяць можна жити у гуртожитку УКУ. До того часу кожна родина має знайти житло, яке буде орендувати, а місто це компенсовуватиме. За потреби, допоможемо знайти житло для оренди», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Ті родини, в помешканнях яких пошкодженні вікна чи двері, – теж отримають відповідну компенсацію для їх заміни.

Також місто бере на себе всі зобов’язання щодо організації поховань загиблих.

«Це трагедія, якої Львів ще не мав у цьому столітті. Це дуже велика біда. Ми будемо допомагати, будемо поруч стільки часу, скільки буде потрібно для кожного з вас», -  запевнив мешканців міський голова Львова Андрій Садовий.

А вже сьогодні, 8 липня, перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко зустрівся з тими мешканцями, які залишилися без вікон та дверей.

Він зауважив, що 4 з 17 будинків  - майже повністю знищені. Там тривають відновлювальні роботи. У решті 13 будинків мешканці можуть продовжувати жити.  Однак, в цих будинках знищено понад 600 вікон. Їх замінять на дерев’яні, оскільки йдеться про пам’ятку архітектури.

«Сьогодні, завтра та в понеділок проводять заміри для заміни вікон. Близько 2 - 2,5 тижні триватиме виготовлення вікон. Після цього розпочнеться монтаж. Сьогодні перед зустріччю всі компанії-виробники вікон погодились на те, щоб зробити всі терміни максимально швидкими.

Мешканцям, які вже замовили вікна, буде компенсовано їхню вартість.

Також тривають роботи з відновлення дахів, обстеження щодо тріщин у будинках та щодо розробки механізму компенсацій зруйнованого майна», - зазначив Андрій Москаленко.

Нагадаємо, у ніч проти 6 липня російські війська обстріляли ракетами Львів, пошкодивши багатоквартирний будинок. Унаслідок цього загинули 10 людей. Рятувальники розбирали завали майже добу. Ще 48 отримали травми та поранення різної важкості.

Міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що ця нічна атака стала найбільшою атакою на цивільну інфраструктуру Львова від початку повномасштабного вторгнення.

Через російський обстріл було понищено 18 дахів будинків.

 У Львові оголосили дводенну жалобу за загиблими внаслідок російської атаки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: