Чому ціни на квартири у Львові зростають

78

Ціни на житло у новобудовах зростають, попри те, що у країні війна. У Львові та Львівській області середня вартість квадратного метра за рік підскочила на 82,7%, тобто до 45,7 тис грн.

Чому так відбувається і чи зупиниться ріст цін за квадратний квадратний метр — розповідає Дивись.info.

Будівництво в умовах війни

Після початку повномасштабного вторгнення РФ ринок нерухомості в Україні буквально завмер. Через обстріли та невизначеність щодо майбутнього питання продажу чи купівлі житла тимчасово втратило актуальність. Багато забудовників зупинили роботи на об'єктах, деякі з них зазнали чималих втрат. Але за кілька місяців ринок все ж адаптувався і продовжив розвиватися: за останні пів року побільшало запитів на житло — приблизно 50 відсотків від кількості, яка була до війни.

Але водночас звузилася пропозиція на ринку. До прикладу, станом на вересень минулого року у Львові було задекларовано будівництво лише п`яти нових об'єктів. Всі інші компанії здебільшого завершували існуючі проєкти й починати нові не ризикували. Цього року тенденція змінилася несуттєво: хоч нових проєктів і побільшало, та все ж зменшилася пропозиція якісного житла.

Відтак, ми можемо спостерігати сьогодні збільшення попиту на житло й уповільнення темпів будівництва. Така невідповідність пояснює ріст цін за квадратний метр. В теорії забудовники можуть задовільнити потреби населення у помешканні, однак цей процес гальмують наступні фактори. Йдеться про ризики створення нових об'єктів під час війни й тривалість підготовки до реалізації — від 8 до 12 місяців.

фото з вільного доступу

Нерухомість залишається єдиною можливістю інвестицій в Україні

Питання успішних інвестицій у країні, яка воює, досить відносне. Проте українці, які мають можливість, хочуть не просто зберегти свої заощадження, а й примножити їх. Ті, хто готові зараз інвестувати, вкладають кошти в житлову нерухомість, яка повністю готова або знаходиться на фінальній стадії будівництва. Менш ризиковано виглядають вкладення у вторинний ринок, проте прибутковість такого житла під питанням. Через те, що під час покупки квартири на вторинному ринку необхідно сплатити повну вартість житла, податки, за необхідності вкласти у ремонт і лише потім здавати квартиру в оренду — такий варіант має дуже довгий період окупності.

Для інвестиції у нерухомість в Україні найбільш привабливими виглядають західні області, оскільки там люди почувають себе відносно безпечніше, через віддаленість територій, де ведуться бойові дії. Саме у Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській областях найшвидше відновився ринок нерухомості та будівництво житла. А це означає, що об'єктів, в які можна вкласти гроші, у цих областях більше.

фото: ckp.in.ua

У місті з'явилося більше охочих придбати квартиру

Потенційних претендентів на житло у Львові можна поділити на наступні категорії:

  • Люди, які живуть в інших містах України, але хочуть інвестувати у квартири у Львові чи області, щоб у разі небезпеки, спричиненої війною, приїхати і мати прихисток тут. В іншому випадку ці приміщення вони зможуть здавати в оренду й отримувати дохід.
  • Люди, які планують переїхати до міста й купити квартиру для проживання.
  • Релокований бізнес: йдеться про різні компанії, які через війну або інші обставини переїжджають до Львова, а з ними - й керівники.
  • Внутрішньо переміщені особи — сьогодні у Львові їх зареєстровано 150 тисяч людей. І хоч не всі мають можливість придбати оселю, але існують різні програми, за допомогою яких вони можуть отримати пільгові умови на купівлю житла.
  • Львів'яни й ті мешканці міста, які були тут ще до повномасштабного вторгнення. Вони купують кварири і для інвестицій, і для власного проживання.

Тож коло людей, які купують квартири, — ширшає.

фото: liter.kz

Як утворюється вартість квадратного метра

Ціна квартири формується під впливом багатьох факторів. І, іноді, ззовні схожі апартаменти мають кардинально протилежний рівень ціни. Ось чинники, які впливають на здорожчання квадратного метра:

  1. Вартість землі.

Львів є інвестиційно привабливим містом, тому вартість землі у Львові відносно висока. Вартість земельних ділянок у місті коливається у дуже широкому діапазоні, залежно від розташування відносно центру Львова, призначення та обмежень.

2. Матеріали для будівництва.

Зростання цін на будматеріали позначаться на цінах на квадратні метри у новобудовах. До прикладу, з лютого 2022 по квітень 2023 включно ціни на будівельні матеріали зросли в середньому від 30-35% до 100% в гривневому еквіваленті.

3. Робота.

Персонал, тобто оплата робочої сили — це відчутні витрати для забудовників. Вартість життя зростає, є інфляція, тому й вартість робочої сили теж росте.

Всі ці причини будуть впливати на те, що ціни на житло в Україні зростатимуть.

Однак є фактор, який пригальмовує процес здорожчання квартир. Знову ж таки, йдеться про безпеку. Тому сьогодні покупці мають можливість знайти дуже вигідні пропозиції — на скачках курсу чи на домовленостях з девелоперами. Певні компанії готові йти на якісь поступки, щоби продати житло.

фото: strelkamag.com

Різні забудовники пропонують різні ціни за відносно однакові квартири

Вартість об'єктів нерухомості залежить від цілого ряду чинників. Розгляньмо основні з них.

Планування

Зручне сучасне планування, продумане до дрібниць і виконане з урахуванням останніх архітектурних вимог — ось на що звертають увагу всі ті, хто вирішили придбати квартиру в новобудові.

Стадія будівництва

Від того, на якій стадії будівництва знаходиться будинок, безпосередньо залежить вартість квартири. Чим ближчий момент здачі в експлуатацію, тим квартира вища в ціні. Різниця у вартості, інколи, сягає 30%.

Поверх

Найбільшою популярністю користуються квартири на середніх поверхах. Саме вони вважаються найзручнішими для проживання. Квартири на цих поверхах є рівновіддаленими як від підвалу, так і від даху, а це додаткова гарантія від вологості та прориву труб. Квартири на перших і останніх поверхах вартують значно менше.

Район

Важливу роль в ціноутворенні квартир відіграє місце розташування. Квартири в будинках, що знаходяться у жвавих центральних районах, є дорожчими, ніж у спальних районах. Відносно недорогими є квартири у нових мікрорайонах, які тільки облаштовуються.

Інфраструктура

Житлові комплекси з повною соціальною інфраструктурою коштують дорожче. Йдеться про транспортну доступність, школи, дитячі садки, супермаркети і тд. Не рідкість на сучасному ринку нерухомості і так звані «будинки в полях». Міста ростуть, їх межі розширюються, завойовуючи все нові території, часто околиці. Житло в таких віддалених районах, безумовно, дешевше.

Технологія будівництва

Ціна на квартиру залежить від типу споруди. Цегла – один з найбільш довговічних, і в той же час, дорогих матеріалів. Чудова тепло- і шумоізоляція — козирі цегляних будинків. Зараз ця технологія рідко зустрічається в чистому вигляді. Зазвичай застосовують цегляно-монолітний метод будівництва.
На другому місці за вартістю – монолітні будинки. Ця технологія є лідером на сучасному ринку нерухомості Львова. Монолітні будинки зводяться швидко, а термін експлуатації таких будинків можна порівняти з цегляними – до 150 років.

Панельні будинки – найбільш бюджетний варіант – не відрізняються хорошою тепло- і шумоізоляцією, в них не можна зробити перепланування. В цьому пояснення вартості панельних будинків.

фото: mi100.info

Якість чи економія

Клієнти розуміють, що заплативши дорожче, припустимо на 200 - 300 доларів за квадратний метр, вони виграють. Бо в майбутньому якісна квартира здорощиться і її, до прикладу, можна буде швидше продати. Крім того, у якісному житлі комфотніше проживати.


«Нова Оселя» прагне створювати якісне житло, тож ціна на нього, відповідно, вища за середню ринкову. У вартість входить не тільки принцип власного прибутку, але й інші елементи, такі як якісні будматеріали, утеплення та благоустрій.

Компанія працює з 2005 року. За цей час збудовано та здано в експлуатацію 11 житлових комплексів, а це 2 тисячі 53 квартири загальною площею у понад 123 тисячі квадратних метрів. Ідеться про житло у Львові, Пустомитах, Брюховичах, Липниках у регіоні, а також Чернівцях.

У своїй роботі компанія застосовує принципи органічної архітектури, тобто відповідальності та поваги до природи при будівництві. Комфортне, сучасне, архітектурно-досконале житло з розвиненою інфраструктурою, органічно вписане у навколишній ландшафт – це і є сучасні європейські стандарти, якими керується компанія «Нова оселя».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: