Пробув під шкірою два роки: з ока львів’янки витягли 14-сантиметрового гельмінта

Око дівчини
Фото ілюстративне: istockphoto.com

Львівські хірурги обласної клінічної лікарні діагностували 24-річній дівчині дирофіляріоз. Таке захворювання спричинена гельмінтом, який «оселився» під шкірою повіки ока ще два роки тому. 

Про це повідомив Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я (МОЗ) України.

Там розповіли, що жінка час від часу відчувала ворушіння в ділянці ока. Згодом львів’янка все-таки звернулася по медичну допомогу вже із болісними відчуттями в місці пухлинки, що утворилася в куточку ока.

За словами медиків, перебігати хвороба може не помітно. Проте характерною ознакою для дирофіляріозу є відчуття пересування під шкірою. Причому переміщуватися гельмінт може на кілька сантиметрів на добу.

Лікар-паразитолог Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Елла Матіяш зазначила, що це другий випадок дирофіляріозу на Львівщині у цьому році. До того ж,  у 2022 році усього їх зареєстрували  два випадки цієї хвороби.

Довідка

Дирофіляріоз — зоонозний (інфекційні хвороби, що звичайно поширені у тварин, але здатні іноді передаватися від тварин до людини) гельмінтоз, який спричинюють гельмінти роду Dirofilaria.

У людей, як правило, дирофіляріоз проявляється або підшкірними вузлами, у багатьох випадках хвороба перебігає безсимптомно.

При ураженні ока (це яке майже в 45% випадків) виникають вузли під шкірою повік.

Переносять дирофіляріоз інфіковані при укусі хворих тварин комарі. В організм людини личинка гельмінта потрапляє з укусом через укус комара.

З моменту зараження людини до утворення пухлини може минути від одного місяця до двох років. Спершу на місці укусу комара з'являється невеличке ущільнення, яке згодом може вирости до розмірів пухлини.

Крім відчуття переміщення, у місці локалізації паразита може свербіти, пекти, набрякати червоніти. Можуть бути скарги на головний біль та загальне нездужання.

Як захиститися від ураження гельмінтом

За словами Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України є декілька порад, які допоможуть застерегти людину від захворювання такою недугою:

  • подбати про репеленти – засоби, що відлякують комарів;
  • не забути про захисні засоби для домашніх тварин;
  • проводити періодичну дегельмінтизацію тварин, оскільки вони є джерелами інвазії.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що львівські хірурги врятували зір воїнові, якому уламок снаряду потрапив у мозок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: