Львівські хірурги врятували зір воїнові, якому уламок снаряду потрапив у мозок

358546235_599503125653441_8199376131813209170_n
Фото: ПЕРШЕ ТМО Львова

У Львові лікують 37-річного українського захисника, який отримав порагнення у Бахмуті на Донеччині: уламок ворожого снаряду потрапив просто у мозок Олександра. Через це у воїна спровокувалась сліпота та втрата пам'яті.

Про це розповідають у Першому медичному об'єднанні Львова, на базі якого діє Центр НЕЗЛАМНІ, де проходить реабілітацію Олександр.

Захисник вступи до лав «Азову» ще навесні 2014 року. Спершу Олександр воював у складі батальйону, а потім вже і полку Нацгвардії «Азову» Олександр воював всі дев’ять років.

Олександр. ФОТО: ПЕРШЕ ТМО ЛЬВОВА

«Серйозного поранення зазнав цьогоріч у лютому - під час оборони Бахмута. Уламок ворожого снаряду пройшов просто крізь мозок Сашка та застряг у кістці черепа. Це спровокувало синдром Терсона: коли кров з черепної коробки по оболонках зорового нерва потрапляє в очне яблуко і провокує сліпоту. А ще майже повну втрату пам’яті. Лише з допомогою мами, яка тепер завжди поруч із сином, боєць заледве пригадує скільки йому років, дитинство, молодість та як доєднався до “Азову”. У пам’яті збереглися лише окремі фрагменти його життя до поранення», — розповідають медики.

Фото: ПЕРШЕ ТМО ЛЬВОВА

У центрі воїнові провели офтальмологічну операцію: хірурги прочистили чоловікові зорові канали та забрали з очей кров, тож зір в Олександра вже частково повернувся. Тепер він потребує тривалої та якісною реабілітації зору.

Нагадуємо, НЕЗЛАМНІ спільно із благодійним фондом «Побачимо Перемогу» розпочали пілотний проєкт з реабілітації людей, які втратили зір внаслідок війни. Там хочуть облаштувати сучасний адаптивний простір для відновлення таких пацієнтів та підготувати для цього команди спеціалістів.

Про Центр НЕЗЛАМНІ

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) — місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Окрім того, у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Проєкт реалізується Першим медичним об’єднанням Львова та Львівською міською радою за підтримки Міністерства охорони здоров’я України.

Напрямок протезування центр НЕЗЛАМНІ запустив торік, відкривши мобільну майстерню. Разом з майстернею центр НЕЗЛАМНІ отримав 200 протезів. Так, нещодавно протез руки отримала перша дитина. Це 13-річний Дмитро, син воїна ЗСУ. Він втратив руку, коли допомагав мамі по господарству. У підлітка міоелектричний протез. Керувати ним він зможе за допомогою міодатчиків, які кріпляться до м’язів руки. Його виготовила німецька компанія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: