Відновлення українського ринку: Львівщина в п'ятірці лідерів серед регіонів, — дослідження

Regionalnyj-rozpodil-reyestratsij-yurydychnyh-osib-ta-FOP-za-I-pivrichchya-2023-roku_YouControl-Market
Фото: YouControl

За пів 2023 року у Львівській області зареєструвалося 11673 нових юридичних особі та ФОПів. Загалом перше півріччя 2023 року показало оптимістичну картину українського ринку в частині створення  нового бізнесу та некомерційних організацій.

Аналітичний інструмент YouControl Market дослідив конкретні показники та тенденції новостворених компаній, ФОПів та некомерційних організацій в Україні. 

За результатами дослідження, перше півріччя 2023 року показало, що стабільні реєстрації українських юридичних осіб та ФОПів відновилися до рівня, який був до 24 лютого 2022 року. А саме, з 1 січня до 30 червня 2023 року включно зареєстровано:

  • 17 991 юридична особа.
  • 135 402 ФОП.

Порівняно з першим півріччям 2022 року, це більше на 12 % юросіб та 45 % ФОП.

Найактивніші регіони

Юридичні особи та ФОП реєструються в усіх областях нашої країни навіть попри військові дії. Топ 5 регіонів, у яких були зареєстровані нові юридичні особи та ФОП з січня до червня 2023 року включно:

  1. Київ (місто) — 24941, або 16,3 % від загальної кількості реєстрацій.
  2. Дніпропетровська область — 13480, або 8,8 % реєстрацій.
  3. Львівська область 11673, або 7,6 % реєстрацій.
  4. Київська область — 11216, або 7,3 % реєстрацій.
  5. Одеська область — 10534, або 6,9 % реєстрацій.

Які галузі економіки розвиваються найбільше?

За інформацією YouControl, щодо вибору сфери діяльності, спостерігається збереження тенденцій 2022 року. Найбільше — тобто майже 20 % юридичних осіб — вказали як основний вид діяльності розділ КВЕД 46: «Оптова торгівля, крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами». Нагадаємо, що цей розділ включає оптову торгівлю за власний рахунок або на основі контракту (комісійна торгівля) як на внутрішньому оптовому ринку, так і на зовнішньому ринку (імпорт/експорт).

Друге і третє місця за кількістю реєстрацій посіли некомерційні організації. Це відповідно розділ КВЕД 94: «Діяльність громадських організацій» (11,7 %) і розділ КВЕД 88: «Надання соціальної допомоги без забезпечення проживання» (9,9 %). Наразі частка некомерційних організацій серед усіх зареєстрованих юридичних осіб складає 30 %.

За результатами дослідження, серед комерційних організаційно-правових форм, окрім вже згаданої оптової торгівлі (№1), до Топ увійшли такі сфери:

  • Операції з нерухомим майном (7,5 % нових бізнесів)
  • Наземний і трубопровідний транспорт (5,5 %)
  • Будівництво будівель (5,5 %)
  • Роздрібна торгівля, крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами (5,5 %).

Щодо нових ФОПів, то у перші пів року 2023 більшість з них (28,8%) обрали для себе діяльність за напрямом «Роздрібна торгівля, крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами».

Друга за популярністю сфера діяльності для ФОП наразі — «Комп’ютерне програмування, консультування та пов’язана з ними діяльність» (8,9 % від загальної кількості зареєстрованих за звітний період).

Як знайти новостворених контрагентів в Україні

Юридичні особи та ФОПи при реєстрації мають зазначати свої контактні дані. Але не всі, зареєстровані у першому півріччі 2023, дотрималися цього. Зокрема, частина юридичних осіб та ФОПів не вказали свої адреси email, сайти або принаймні телефонні номери для зв’язку. Однак саме комунікація та інформованість — важливі важелі для успіху на ринку. Особливо для нових гравців, що зацікавлені у пошуку клієнтів, постачальників, партнерів тощо.

Звіт по реєстрації нових компаній, ФОПів та некомерційних організацій, підготовлений за допомогою аналітичного інструмента YC.Market.

Нагадуємо, раніше ми повідомляли, що торік тисяча українських компаній згенерували майже 6 трильйонів гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: