Львівські хірурги врятували ногу воїна, яку «роздробили» три російські кулі

воїн
Фото: Перше медичне об'єднання Львова

У Львові хірурги дістали із ноги пораненого захисника уламки металу та кістки та ноново зафіксували стегно. 26-річний Ілля з Маріуполя отримав тяжке поранення під Бахмутом на Донеччині у червні нинішнього року. Попереду — боротьба за кінцівку.

Про це розповіли у Першому медичному об'єднанні Львова, на базі якого діє реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ, де лікується воїн.

«Відбиваючи позицію у ворога під Бахмутом, група наших військових потрапила під перехресний вогонь. Стріляли усім, що було під руками, згадує Ілля. Це і кулемети, протитанкові та автоматні черги вистрілювали одна за одною, гранати літали повсюди. Враз – і Ілля відчув оніміння в нозі. Зрозумів, що поранений. І після бою разом з іншими пораненими захисниками він 40 метрів повз до найближчих позицій українських військових», — кажуть медики.

Виявилось, що бійці мчали замінованим полем: «Коли ми повзли, то не бачили майже нічого. А як зрозуміли, що там було все в мінах, то не могли повірити, що всі живими добрались до нашого окопу».

Уже в окопі він наклав собі турнікет. Далі його забрали до найближчого шпиталю. Рани – важкі: мінно-вибухова травма та відкритий осколковий перелом правої ноги в ділянці стегна. Тамтешні лікарі зафіксували перелом металевим апаратом та скерували пораненого на лікування до Харкова, а звідти – до Львова.

У Центрі НЕЗЛАМНІ спеціалісти продовжили боротьбу за його кінцівку: рани ноги почали гноїтись. Тому ортопеди-травматологи розкрили їх та дісталися до кістки, забрали дрібні нежиттєздатні фрагменти м’язів та уламки кісток. Тоді заново закріпили апарат зовнішньої фіксації. І продовжили лікування ран, щоби інфекція не поширилася на кістку.

Попереду в захисника - хірургічне закриття ран і вживлення стержня з цементним заповнювачем. У такий спосіб медики намагаються зберегти об’єм втраченої кістки.

Нагадуємо, львівські хірурги врятували зір воїнові, якому уламок снаряду потрапив у мозок.

Про Центр НЕЗЛАМНІ

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) — місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Окрім того, у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Проєкт реалізується Першим медичним об’єднанням Львова та Львівською міською радою за підтримки Міністерства охорони здоров’я України.

Напрямок протезування центр НЕЗЛАМНІ запустив торік, відкривши мобільну майстерню. Разом з майстернею центр НЕЗЛАМНІ отримав 200 протезів. Так, нещодавно протез руки отримала перша дитина. Це 13-річний Дмитро, син воїна ЗСУ. Він втратив руку, коли допомагав мамі по господарству. У підлітка міоелектричний протез. Керувати ним він зможе за допомогою міодатчиків, які кріпляться до м’язів руки. Його виготовила німецька компанія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: