Як на Львівщині люди прагнуть розпочати власний бізнес: історії, що мотивують

image - 2023-07-15T104644.450
Учасники тренінгу у Львові писали свої мовації, чому хочуть створити бізнес. Фото: ІА Дивись.info

Львів – досить потужний бізнесовий центр в Україні. Тут навіть, на перший погляд, невеликі ідеї можуть бути вдало реалізовані та приносити користь та заробіток для людей. 

ІА Дивись.info поспілкувалася з людьми, які прагнуть розвинути власний бізнес у Львівській області. У цьому їм допомагає проєкт Міжнародної Організації праці «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», який проходить за ініціативи ГО «Жіночі перспективи» та фінансування Міністерства закордонних справ Данії та уряду Німеччини. Втілити такий проєкт в регіоні допомагає Львівське регіональне партнерство зайнятості «Опліч».

Зокрема 14 липня відбувся тренінг «Розпочни та вдосконалюй свій бізнес» у Львові, який триває п’ять днів. Під час нього учасники мали змогу отримати нові знання та створити власні бізнес-ідеї. Загалом у тренінгу взяло участь 20 учасників, серед яких є містяни та внутрішньо переміщені особи (ВПО).

Сертифікований тренер Міжнародної організації праці Іван Харченко зазначив, що мета такої ініціативи навчити людей, які вміють щось робити та мають власні ідеї, скласти дієвий бізнес-план з мінімальною кількістю знань. 

«Переважно люди хочуть створювати власний бізнес, щоб самореалізуватися та заробити гроші. Всі учасники мають попередній досвід роботи. Війна стала для нас певним значним струсом не тільки економічним, а й – психологічним. Тому в людей відбулося переосмислення цінностей. Багато хто хоче спробувати робити те, про що завжди мріяв», – розповів ІА Дивись.info тренер Іван Харченко. 

Іван Харченко під час тренінгу у Львові. Фото: ЛРПЗ "Опріч"

Серед учасників проєкту своїми мотиваційними історіями з ІА Дивись.info поділилися: Тетяна Погрібняк, яка в 67 років бажає створити перукарню, Олександр Кузнєцов – двічі переселенець, плиточник-лицювальник, який планує започаткувати власний бізнес та Наталія Гречановська – котра розвиває справу з вирощування малини. 

Тетяна Погрібняк: «Перукарство – це моя дитяча мрія»

Тетяні Погрібняк – 67 років. Вона мешкає у Львові. За фахом є біологом-фізиком. Колись працювала в лабораторії «Медико-біологічних проблем», а зараз – у Львівському медичному національному університеті імені Данила Галицького. Нещодавно жінка записалася на курси перукарів-колористів.

«Перукарство – це моя дитяча мрія. Донька вирішила зробити мене більш щасливою і знайшла ці курси. На них я прийшла ще минулого року, а загалом вони тривають рік», – розповідає Тетяна. 

До цього жінка стригла тільки близьких людей. Це було як хобі. Тетяна Погрібняк зізнається, що часто розглядає на вулиці стрижки звичайних перехожих та помічає різноманітні цікаві техніки. 

 «Одного разу зустріла дівчинку з незвичною зачіскою, і їй було дуже гарно. Потім я дивилася всюди, що це за техніка та не знайшла нічого аналогічного. Мені тоді було якось незручно запитати, а тепер шкодую», – каже львів’янка. 

Тетяна Погрібняк

Тетяна Погрібняк прийшла на тренінг «Розпочни та вдосконалюй свій бізнес», щоб дізнатися основи підприємницької діяльності. Адже хоче розпочати власний бізнес: відкрити перукарню.

Львів’янка зазначає, що найбільше любить працювати з жіночими зачісками та з підлітковими. Також її подобаються яскраві кольори на волоссі: 

«З одного боку здається, що з ними (підлітками –  приміт. ред.) важко знайти спільну мову. Однак ми також були раніше підлітками, тому не варто так відрізняти. Просто я думаю, що потрібно їх поважати та цікавитися ними. Зараз молодь чудова».

Олександр Кузнєцов: «Якість – саме в деталях»

У 2014 році через війну Олександр Кузнєцов покинув рідну Луганщину та переїхав до Києва. Тут він працював до повномасштабної російсько-української війни. У березні 2022 року чоловік переїхав до Львівської області. Сьогодні саме тут прагне розвивати власну справу.

За фахом Олександр – плиточник-лицювальник. У цій сфері працює вже 15 років. За цей час встиг влаштуватися на різні посади та набути різноманітного досвіду. Крім того, на Львівщині вже також за ці пів року мав чимало замовлень.

«Я уважний до деталей, свою роботу завжди намагаюся довести до ідеалу. Якість –  саме в деталях. Це дуже важливо для плиточника», – підкреслює Олександр.

Читайте також 30% українських підприємців планують розширення бізнесу попри війну, —опитування

Олександр Кузнєцов

Нещодавно чоловік провів власний майстер-клас з методів обробки плитки в Івано-Франківську, куди його запросили найбільша платформа будівельників України «Ліга майстрів».

Олександр Кузнєцов зізнається, що йому подобаються різні напрямки цієї справи. Зараз він зацікавився виробництвом інструментів для плиточників та вважає такий напрям досить перспективним для того, щоб розвивати у Львівській області. Крім того, чоловік вже знайшов партнера серед місцевих продуцентів. 

«Після стількох переїздів вже не уявляю себе на одному місці. Тепер я постійно кудись їду: от вчора був в Івано-Франківську, сьогодні – у Львові, а наступного тижня планую їхати в Києві. Тому люблю бути там, де мені цікаво. Так, на різних подіях та тренінгах я можу познайомитися з цікавими людьми, які відгукуються мені за цінностями», – розповідає Олександр. 

Наталія Гречановська: «В мене душа співає, коли це роблю»

Наталія Гречановська є садівницею-любителькою. Вирощує ремонтантні сорти малини. Поки посадила 500 кущів, але планують через декілька років дійти до гектара. 

«Наше господарство розташоване від центру Львова орієнтовно на відстані 32 кілометри, а від оптового ринку «Шувар» десь 26 кілометрів. Це є Городоцький район село Долиняни. Там екологічна зона, тому є теж різні фермерські господарства», розповідає Наталія.

Жінка вирішила разом з чоловіком відкрити власний бізнес та продавати малини. Тому зараз проходить відповідні тренінги та навчається складати власний бізнес-план. 

Наталія Гречановська

Садівниця розповідає, що її подобається вирощувати малину. Хоча зізнається, що увесь процес проці є досить трудомістким. Адже протягом року потрібно доглядати за ягодою:

«Навесні потрібно підживити малину. А особливо багато роботи є влітку. Бо необхідно малину ретельно доглянути: часто прополювати, що три дні збирати. Але я люблю цю справу. В мене душа співає, коли це роблю».

За словами Наталії, малина не може довго зберігатися. Тому в неї є ідея також робити та продавати продукти переробки, а саме – варення. Жінка має спеціальний рецепт, який готує для себе та рідних. Основний її секрет приготування –  в недовгій термічній обробці.

«Якісного крафтового варення насправді зараз не є дуже багато. Крім того, я роблю акцент на тому, що воно зберігає корисні властивості. Наприклад, коли я хворіла взимку з чоловіком, відкривала варення – то було таке враження, що наче свіжу малину їси», – розповідає Наталія.

Малина, вирощена садівницею. Фото: надала Наталія Гречановська

Поки жінка усю роботу виконує разом з чоловіком. Крім того, їм допомагають батьки. Деякі поради, як вирощувати малину, дізнається в тітки, яка також є садівницею. З часом Тетяна планує наймати працівників.

Продавати малину Наталія буде у Львові та області, пізніше – в інших регіонах України. Зараз займатиметься роздрібною торгівлею. Згодом також пропонуватиме свій товар в інтернеті, різним магазинам, кондитерам тощо.

Читайте також Відновлення українського ринку: Львівщина в п'ятірці лідерів серед регіонів, — дослідження

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: