У Львові критично не вистачає паркомісць: як вирішити проблему

сампроилддолр
фото: з відкритих джерел

Питання де залишити автомобіль є особливо актуальним у проблемі облаштування громадського простору Львова.

Директор ТзОВ «УРБАН ПРОМО» Роман Зубачик розповів Дивись.info про ситуацію та труднощі, з якими зіштовхуються водії на вулицях Львова під час паркування, й запропонував рішення.

Фото: iStock 

Проблема є і буде ускладнюватися

У багатьох ділянках Львова попит на паркування зараз перевищує пропозицію. Це пов'язано з тим, що рівень автомобілізації зростає разом із використанням поїздок на приватному транспорті. З 2014 року ця частка зросла на 5 відсотків. На противагу - скоротився відсоток користування громадським транспортом.

Найкритичнішу ситуацію ми можемо спостерігати в центрі Львова. Там рух організований неграмотно, а водії вдаються до хитрощів під час пошуків місць для своїх автівок.

«Ця проблема з паркуванням буде тільки ускладнюватися, оскільки наше місто насправді є дуже компактним — за діаметром приблизно 15 кілометрів, а населення сягає близько мільйона. І по трафіку в пікові періоди ми можемо бачити, що на багатьох центральних вулицях невпорядковані ні організація руху, ні схема паркування. Тому водії шукають місця, де вони могли би паркуватися й не сплачувати кошти — дозволяють собі ставати на тротуарах чи газонах», - каже він.

фото: карта транспортних шляхів міста Львів

У місті популярні стихійні паркування

Щоби унеможливити паркування на тротуарах, переходах або на місцях, які відведені для громадського простору, за словами Романа Зубачика, має бути впорядкований транспорт в центральній частині Львова.

«Невпорядкований транспорт ми можемо побачити, припустимо, перехрестя вулиць Підвальна- Винниченка. Там є такий трикутний простір, і ніби так заборонене паркування, але є місце, де можна стихійно припаркуватися», - каже він.

Таких просторів у місті є чимало. Зокрема, йдеться і про площу поблизу пам'ятника Адамові Міцкевичу. Часто-густо водії просто вимушені паркуватись таким чином, адже платних стоянок - не достатньо.

фото: tvoemisto.tv

Є два шляхи вирішення проблеми

На думку Романа Зубачика, є два шляхи вирішення проблеми. Один з них - нематеріальний, а от другий потребує капіталовкладення.

Автомобілісти можуть пересісти на велосипеди або самокати

Є потреба зміни переміщення, або мобільності, мешканців Львова. Транспортники користуються показником автомобілевикористання. Цей показник визначає, скільки людей користуються власними машинами. У містах України він коливається в межах 80-90% населення. У Європі ж цифри значно менші — 30-50%. Тобто мешканці, маючи власні авто, використовують їх лише за потреби.

«Європейці використовують машини коли, до прикладу, їдуть в супермакети або коли їдуть за місто. А у щоденних поїзках вони стараються використовувати громадський або немоторизований транспорт — велосипеди, самокати тощо. Чи йдуть пішки», - розповідає експерт.

фото: з відкритих джерел

Будівництво паркінгів

Якщо ситуація з паркуванням буде розвиватися так і надалі, то мешканці міста, забудовники й інвестори, ймовірно, будуть долучатися до створення підземних паркінгів біля будинків, каже Роман Зубачик. Підземний паркінг — це хоч і технічно складна й дорога споруда, відповідно ціна і орендна плата за місця досить висока, але це найбільш актуальний вид паркінгу сьогодні.

«Не потрібно будувати багато підземних паркінгів. Достаньо створити їх на кількох ключових магістралях, які зводять до центру — це вулиці Городоцька-Шевченка, Княгині Ольги-Стрийська, Личаківська, Зелена і, можливо, Замарстинівська-Богдана Хмельницького. Ці паркінги не дозволяли би стихійно запарковувати центральні вулиці».

Ймовірні місця для піздемних паркінгів у Льовові
ймовірний маршрут, по якому можуть будувати підземні паркінги у Львові

Нагадаємо, нещодавно у місті почали говорити про підземний паркінг на площі Міцкевича.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: