Military tech, медицина та будівництво: який бізнес буде популярним після війни

09
фото: http://prosvitcenter.org/

Війна пригальмувала розвиток українського бізнесу. Але є позитивні прогнози щодо певних сфер після її закінчення. Вони стануть рушієм економіки країни.

Що це за діяльність — розповів Дивись.info Андрій Миронюк, лектор бізнес-школи УКУ та статег, який створює ефективні стратегії просування для підприємців.

Після війни бізнес в Україні стрімко розвиватиметься

Український бізнес поступово відновлює роботу, хоч деякі підприємства досі працюють з певними обмеженнями або частково. Є такі компанії, які обмежили географію присутності чи перейшли у режим роботи онлайн. Разом із тим, втрати підприємців внаслідок війни зростають. Але бізнес намагається адаптуватися й пристосуватися до нових реалій, або ж шукає нові напрямки та можливості для роботи.

«Зараз багато людей починають бізнес, незважаючи на трагічні події, які відбуваються. Тому важко уявити, що буде після перемоги. Бо ж тоді побільшає оптимізму та впевненості інвестрів, які вкладатимуться в Україну», - каже Андрій Миронюк.

Крім того, війна негативно впливає на споживацькі настрої людей. Бо в сьогоднішніх умовах вони більше схильні до заощаджень. Відтак, продажі практично всіх товарів падають, і це гальмує розвиток економіки. Після війни ситуація суттєво зміниться, додав він. І йдеться, в першу чергу, про сфери, залучені до відновлення держави.

фото: Tomas Ragina/Shutterstock

Будівництво

Попри війну, робота з відбудови інфраструктурних об'єктів, включно з житловими будинками, відбувається. Тож будівельна індустрія росте і буде надалі рости. Йдеться про широкий спектр сфер у цій галузі: від будівельників, які буквально закладають фундамент будинку, до висококваліфікованих фахівців у сфері проектування, будівництва, експлуатації і реконструкції будівельних об'єктів. Розвиватиметься й архітектура, сфера дизайну та інтер'єру — загалом усе, що пов'язане з відбудовою міст.

Одразу після завершення воєнних дій потрібно буде відновити критичну інфраструктуру. Зокрема — електромережі, дороги, залізничне сполучення, газопостачання, водогони, інтернет. Відбудувати школи і лікарні, забезпечити хоча б тимчасовим житлом тих, хто його втратив.

Фото: Марієнко Андрій/УНІАН

Консалтинг

Консалтинг — діяльність з консультування керівників, управлінців з широкого кола питань у сфері фінансової, комерційної, юридичної, технологічної, технічної, експертної діяльності. Основною метою консалтингу є допомога системі управління (менеджменту) у досягненні поставлених цілей. Консалтингові послуги можна класифікувати за предметом консультування (фінансові питання, управління, бюджетування) та за методом надання консалтингових послуг. Бізнес, який розвиватиметься після війни, потребуватиме експертних рекомендацій для розвитку.

фото: з вільного доступу

Рекрутинг

Це процес виявлення, залучення, відбору, співбесіди, найму та адаптації кандидатів до компанії. Рекрутинг включає більш широкий спектр дій, ніж процес найму і залучення талантів, і вимагає від спеціаліста розуміння кадрових потреб організації, складних навичок, необхідних для різних посад, а також розуміння робочого процесу та робочого середовища компанії. Спеціалісти з пошуку і підбору персоналу можуть бути як в штаті компанії, так і за її межами, наприклад, у кадровій агенції. А формування ефективної команди фахівців — те, що необхідно українському бізнесу задля відбудови країни.

фото: з вільного доступу

Військова промисловість

Ще однією важливою ланкою економіки є військово-промисловий комплекс. Повномастабне вторгнення стало викликом для безпеки нашої країни, Європи та світу. Тому питання оборони держави є і буде головним пріоритетом після війни. Загалом розвиватиметься military tech сектор — виробництво сучасного озброєння. Для цього слід об’єднати чимало технологій — від виробництва спеціальних металів та пластиків до «начинки» — це і елементи штучного інтелекту, і системи радіоелектронної розвідки та боротьби, і, бажано, ще й супутникове угрупування, яке зможе постачати інформацію в режимі реального часу. 

Military tech тягне за собою й інший цікавий мультиплікаційний ефект. У всьому світі так роблять розвинені економіки: вони створюють продукт для воєнного застосування, а потім масштабують його у цивільний світ. Йдеться про різноманітні додатки чи пристосування для гаджетів.

Фото: AFP/Getty Images

Медицина

Українська система охорони здоров’я навіть у мирний час не була зразковою. Війна мала всі шанси повністю знищити медичну систему, але натомість підштовхнула до пошуку ефективних рішень, завдяки яким медицина в країні не лише вижила, а й продовжила розвиватися. Сьогодні у лікарнях продовжуються найскладніші невідкладні операції, планові трансплантації, активно працює служба крові. Крім того, це призвело до наступних позитивних зрушень:

  • прискорення впровадження нових підходів до лікування;
  • фокус на ментальному здоров'ї;
  • безкоштовні медичні постуги та програми.
фото: з вільного доступу

Освіта

Нині профтехосвіта опікується не лише молоддю. Через війну в країні можна спостерігати міграцію населення, закриття, руйнацію великої кількості підприємств, і люди вимушені швидко опановувати нові професії. Тож потреба у якісній освіті матиме попит. А те що має попит, каже Андрій Миронюк, розвивається.

Крім того, у світі зараз розвиваються новітні технології. Це теж сприяє появі нових професій та сфер діяльності, через що люди вимушені адаптовуватися й навчатися.

Фото: IStock

Українська культура

Кім того, обертів набирає мода на все українське. Люди купують одяг із національною символікою, віддають перевагу українським дизайнерам і всіляко підкреслюють національну ідентичність аксесуарами. Також, популярність здобуває український контент у будь-якому форматі: фільми, музика, книги, фотографії й таке інше. Люди прагнуть вивчати українське, і це створює на нього попит.

фото: з вільного доступу

Андрій Миронюк - стратег росту, який допомагає розвиватися бізнесам та його командам. Він є лауреатом міжнародних премій зі світовим визнанням, працював у великих компаніях за кордоном та зараз веде проекти в Україні - серед клієнтів «Львівське», «Наша ряба», «Чернігівське», «Нівея», «Бодо», «Чумак», мережа хімчисток «Цех», ІТ-стартап «Еломія». Читайте також поради Андрія Миронка, як розпочати власний бізнес.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: