Львівські хірурги врятували від ампутації ногу воїна

361933514_604091221861298_1775399751189671380_n
Фото: Перше ТМО Львова

У Львові медикам вдалося врятувати ногу пораненого десантника, 27-річного Олекси Клюка. Після п'яти місяців, поки тривали операції та лікування, кінцівку воїна знерухомило.

Про це розповіли у Першому медичному об'єднанні Львова.

У квітні торік Олекса доєднався до лав десантно-штурмової бригади, воював на луганському напрямкому. Поранення отримує через 8 місяців, коли штурмував російські позиції.

Сам захисник розповідає: «Вони висадились з важкої техніки, їх помітили росіяни та почали крити мінометним вогнем».

Олекса не встигає добре «закопатися». Одна з мін приземляється поруч, а її уламки шматують праву ногу. Починається масивна кровотеча. Олекса накладає собі турнікет. Побратими евакуюють пораненого до найближчого стабілізаційного пункту. Далі - Краматорськ, Дніпро та Львів. Тутешні лікарі довго борються за збереження правої ноги захисника, виконують низку складних операцій і зрештою - ампутації вдається уникнути.

Однак п’ять місяців лікування Олекса не вставав на ноги. Його м'язи атрофувалися. Аби наново навчити захисника ходити, його скеровують до Центру НЕЗЛАМНІ у Львові. Протягом місяця Олекса щодня займається фізичною реабілітацією. Попереду у захисника ще одна реконструктивна операція на нозі - встановлення штучної кістки. А потому - знову реабілітація.

Нагадуємо, у Львові лікарі зберегли палець військовому, який він міг втратити через пухлину.

Про Центр НЕЗЛАМНІ

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) — місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Окрім того, у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Проєкт реалізується Першим медичним об’єднанням Львова та Львівською міською радою за підтримки Міністерства охорони здоров’я України.

Напрямок протезування центр НЕЗЛАМНІ запустив торік, відкривши мобільну майстерню. Разом з майстернею центр НЕЗЛАМНІ отримав 200 протезів. Так, нещодавно протез руки отримала перша дитина. Це 13-річний Дмитро, син воїна ЗСУ. Він втратив руку, коли допомагав мамі по господарству. У підлітка міоелектричний протез. Керувати ним він зможе за допомогою міодатчиків, які кріпляться до м’язів руки. Його виготовила німецька компанія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: