Британський журналіст, який працював у Росії, презентував свою книгу про повномасштабну війну

image - 2023-07-19T114838.943
Розмова з Люком Гардінґом на презентації книги "Вторгнення". Фото: ІА Дивись.Інфо

У вівторок, 18 липня, у Львові відбулася презентації книги «Вторгнення» про повномасштабну війну в Україні британського журналіста та кореспондента The Guardian Люка Гардінґа, яка вийшла на початку липня в українському перекладі у видавництві Vivat.

ІА Дивись.Інфо відвідала подію, яка відбулася в Lviv Media Hub в межах проєкту LMF Talks 2.0. Модератором презентації був український журналіст Антон Семиженко.

Отож, занотували основні думки розмови з Люком Гардінґом про війну в Україні, його нову книжку репортажів та не тільки.

«Хотів розказати правду про те, що відбувалося в Україні»

Люк Гардінґ розповідає, що коли писав свою книгу, то не думав для якого читача вона буде. У  квітні британський кореспондент учергове повернувся з Бучі. Тоді він взяв вихідний на пів дня та раптово почав писати.

«Коли я писав цю книгу, то просто хотів розказати правду про те, що відбувалося в Україні. Для мене це була певна терапія, а також літературна помста Росії», – зазначає журналіст.

Книга "Вторгнення" Люка Гардінґа

За його словами, він хотів розказати цю історію як для міжнародної аудиторії, так і для української, а також – для усього світу, для людськості загалом та для себе самого.

Люк Гардінґ час від часу приїжджав в Україну з 2007 року. Іноземний кореспондент згадує, що напередодні вторгнення Росії, восени 2021 року, він вже бачив, як створювалися логістичні центри навколо України. У грудні того ж року відвідав Авдіївку та був на передовій з українськими воїнами. Тоді він частково розумів, що  розпочнеться повномасштабна військова операція з боку Росії.

«Кремль не вірив у правду»

Британський журналіст жив у Росії чотири роки. Тоді він був представником The Guardian у Москві. Однак від 2011 року більше не працював у РФ, адже йому заборонили в’їзд в країну та віднесли до так званого  «чорного списку» Кремля. Того ж року він видав книгу «Мафіозна держава» про політичну систему Путіна.

За роки перебування в країні агресора, кореспондент добре зрозумів, наскільки параноїдальною, дивною і нереалістично є логіка росіян та оточення Путіна.

«Путін і його оточення мали серед собою небезпечний і ревізіоністський порядок денний. Вони хотіли перемалювати європейську карту. Вони твердо вірили в те, що Росія це велика держава та велика сила. Вони хотіли, щоби Росія була на одному рівні з США так само як у 70-80 роках»,  – розповідає журналіст.

Люк Гардінґ на презентації книги "Вторгнення" у Львові. Фото: ІА Дивись.Інфо

Люк Гардінґ підкреслює, що Путін не живе в раціональному світі: він не використовує електронну пошту та не читає газети, а тільки покладається на інструктажі та брифінги своїх розвідувальних служб. А вони казали диктаторові те, що він хоче почути.

Коли британський журналіст перебував у Росії, то за ним постійно стежили та прослуховували. У нього разом зі сім’єю не було приватного простору. Декілька разів йому зламували квартиру, а Британське посольство у Москві говорило, що його кімнату прослуховують.

«Був якийсь такий дивний молодий чоловік, який у темному костюмі переслідував мене і ходив за мною. Наприклад, я заходив у кав’ярню: сиджу тут, а він сидів десь там. Порожній ресторан, а він сидів завжди біля мене. Насправді це було дуже поганою шпигунською практикою», – ділиться Гардінґ.

За словами журналіста, зараз багато хто розуміє, що ми маємо справу з фашизмом, але російським фашизмом. Росія зовсім не має правди, бо у їхньому баченні  – вона для лузерів. А в Кремлі вірять в щось своє, навіть коли це не є правдою – для них воно ставало реальністю.

«Ми дуже повільно прокидалися насправді. Дуже повільно усвідомлювали цей факт – все це була брехня. Не було там правди взагалі. Кремль не вірив у правду як таку», – каже журналіст.

«Йдеться про майбутнє глобального порядку в 21 столітті»

Дві попередні книги Гардінґа «WikiLeaks» та «Досьє Сноудена» лягли в основу фільмів «П’ята влада» та «Сноуден», а книжку журналіста «Дуже дорога отрута» адаптували у виставу. Цього разу Гардінґ не відкидає можливості, що на «Вторгнення» також можуть зняти кінострічку:

«Однозначно будуть зняті фільми про цю війну, але акцент потрібно робити на Україні, на українцях на їхніх стражданнях та їх героїзмі»

Насамперед письменник зауважує, що написав книжку, щоб ті люди, які прочитають її та багато не знають про Україну, сприймали цю ситуацію із співчуттям, переживанням та емпатією:

«Вони повинні усвідомлювати, що насправді на вашому місці могла бути і їхня сім’я. А це могла бути їхня доля та їхні страждання та смуток. Просто так географічно склалося, що країну роздирає російська армія».

Люк Гардінґ на презентації книги "Вторгнення" у Львові. Фото: ІА Дивись.Інфо

За слова автора, тут не йдеться про якусь нещасливу історію між двома сусідами, які просто посперечалися і все. Насправді тут мається на увазі набагато глобальніше: майбутнє глобального порядку в 21 столітті. Тут мовиться про те, чи великі країни, як це було в 19 столітті, можуть роздирати на шматки та поглинати менші країни. 

«Має бути міжнародний порядок та верховенство права. Ми віримо в гідність та порядність. Ми ще не знаємо, чим це все закінчиться, але саме тому, я написав цю книгу, щоб всі усвідомили, що дуже багато на кону», – розповідає британський журналіст.

На презентації книги Гардінґ також зізнався, що хотів би написати ще одну не художню книгу, яка б могла мати назву «Падіння». Вона була б про кінець путінського режиму.

Про демократію та підтримку Великої Британії

Говорячи про демократію,  автор книги «Вторгнення» зазначає, що на його думку, у світі відбулися кілька речей, які дійсно підірвали її впродовж останніх кількох десятиліть.

«Передусім, це покоління, яке загинуло під час Другої світової війни. І ми забули насправді, чим є фашизм. Ми забули, що диктатори - вони постійно брешуть. Так само ми бачимо зростання популізму. Так і в Британії у нас відбувся брекзит (вихід Великої Британії з Європейського Союзу – приміт. ред.)», – розповідає Гардінґ.

За словами журналіста, у Великій Британії теж є свої проблеми та нечесні політики, наприклад Борис Джонсон. На його думку країна трохи розвалюється.

«Я своїм британським друзям говорю про те, що Україна в часи війни... вона насправді переважає Британію. Тому що у вас кава смачніша, залізниця краще працює» підкреслює британець.

Люко Гардінґ на презентації книги "Вторгнення" у Львові. Фото: ІА Дивись.Інфо

Люк Гардінґ вважає, що сьогодні популізм також усіляко підживлюється соціальними мережами. Тут журналіст згадує про твіттер та Ілона Маска, дезінформацію та Дональда Трампа. В цій ситуації він вбачає «симбіоз російської пропаганди та американських консерваторів, які підтримують Трампа».

Письменник сподівається, що Велика Британія повернеться до Європейського Союзу, а Україна приєднається туди. Оскільки для нього ЄС – це є демократична спільнота, де є спільні цінності, які об’єднують усіх.  Тому якщо Україна буде рухатися в правильному напрямку, то це буде прикладом для усіх.

На думку Гардінґа Велика Британія надалі підтримуватиме Україну, оскільки в його країні немає якихось дискусій – всі партії поділяють дії щодо допомоги.

Про російську культуру та майбутнє України

Британський журналіст вважає, що російська культура зараз не на часі, тому її потрібно поставити на паузу. Він зізнається, що зараз не може читати російської літератури, хоча раніше цікавився їхніми письменниками. За слова Гардінґа культура має дуже важливе значення.

«Ми не можемо включати українських та російських діячів в програми десь там в Парижі чи Лондоні, чи де завгодно і сподіватися, що це допоможе досягти миру. F16  допоможуть досягти миру, чи артилерія і танки. Зараз не на часі діалог, а час для військових дій», – каже журналіст.

Письменник зазначає, що зараз може бути відчуття, що мир ще далеко, але він однозначно настане. За словами журналіста, якщо порівнювати дві країни, то після війни досвід в Україні може буде дуже схожим, з тим, що відбулося у Великій Британії після Другої світової.

«У нас був Вінстон Черчилль. Він був просто неймовірним лідером Другої світової війни. І я навіть описував Володимира Зеленського як Черчилля з айфоном. Адже мені здається, що є лише один політик в Західному світі, який може говорити ось так успішно в екран телефону та не виглядати при цьому ідіотом», – ділиться думками журналіст.

Люко Гардінґ на презентації книги "Вторгнення" у Львові. Фото: ІА Дивись.Інфо

Гардінґ вважає, що Зеленський зробив досить багато на таку екзистенційну мить для України, але, можливо, він не є президентом для миру.

«Якщо Україна переможе, можливо, найкраще, що він може - піти з політики і передати управління комусь іншому. Що було у Великій Британії: після перемоги у війні відбулися загальні вибори і переміг інший кандидат Клемент Еттлі. Він потім започаткував низку реформ», – розповів письменник.

Британський журналіст наголосив на відновленні та відбудові Україні. Він зауважив, що тут важливо, аби ті кошти, які отримає країна були належно використані.

«У мене вселяє в надію те, що в Україні жваве, обачне і дуже активне громадянське суспільство. Мені здається, що Україна більше не повернеться до мафіозного уряду, який був при Януковичі. Якщо таке трапиться, то Майдан буде не через 5 днів, а через 5 хвилин. Тут я оптимістично налаштований», – додав Гардінґ.

Читайте також Книжки про ідентичність, війну та Анну Ярославну: багатоманітна добірка літніх новинок

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: