Недуги «з вулиці»: чого ми не знаємо про епілепсію

лікарня
ілюстративне фото

У світі 65 мільйонів людей є хворі на епілепсію. Це близько 1% від усього населення. У зоні ризику найчастіше є люди похилого віку.

ІА Дивись.info започатковувала серію статей про низку хвороб, довкола яких поширюються безліч міфів. У цих матеріалах ми спростовуватимемо фейки, а також ділитимемось ключовими фактами про захворювання, якими можна інфікуватись повітряно-крапельним шляхом.

Що це за недуга та чому довкола неї розгорілось безліч міфів — у матеріалі.

У даних Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) йдеться про те, що в світі у понад 60 млн людей діагностована епілепсія.

Що це за недуга?

Епілепсія — це хронічний розлад мозкової діяльності. Недугу вважають одним із найпоширеніших хронічних неврологічних захворювань у людини. У 60% випадків неможливо з’ясувати причину виникнення епілепсії (так звана первинна, або ідіопатична епілепсія).

Напади епілепсії несподівані для самого хворого і часто шокують інших присутніх.

«Судоми можуть початися у незнайомої вам людини в будь-якому місці: на зупинці, у транспорті, спортивному залі, магазині тощо. Але саме від дій того, хто опинився поряд, залежить безпека хворого під час епілептичного нападу. Правильно надана перша домедична допомога може вберегти хворого від травм і навіть зберегти йому життя», — кажуть фахівці з Центру громадського здоров'я України.

Несприйняття таких людей

У департаменті охорони здоров'я Львівської обласної військової адміністрації зазначають, що епілепсія впливає майже на всі аспекти життя людини з таким діагнозом. Для багатьох людей, які живуть з такою недугою, важче боротися зі стигмою, пов’язаною з цим захворюванням, ніж із самою хворобою.

«Дискримінація та стигматизація епілепсії можуть приймати різні форми та негативно впливати на життя хворих на епілепсію. Діти з епілепсією можуть зіштовхуватись з дискримінацією у формі усунення від шкільних або соціальних заходів, що може вплинути на їхній соціальний розвиток і самооцінку», — пояснюють у відомстві.

І додають, що дорослі, у яких є епілепсія, а це понад 50%, можуть також зіштовхуватися ізз дискримінацією на робочому місці, включно з тим, що їм не надають можливості працевлаштування чи підвищення по службі або позбавляють певних соціальних ролей через їхній стан.

Читайте також: У Львові юнакові видалили частину мозку, щоб вилікувати від епілепсії

На другому місці

Епілепсія є другою за частотою хронічною неврологічною хворобою, говорять медики. 70% пацієнтів можуть позбутись епілептичних нападів, застосовуючи сучасні ліки. Для частини з тих, хто продовжує страждати від непередбачуваних нападів, існують хірургічні методи лікування та застосування певних пристроїв.

Як надати медичну допомогу?

У ЦГЗ підготували поради, як діяти, якщо поруч з вами людину почало судомити:

  • переконайтеся у відсутності небезпеки;
  • викличте бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги;
  • надайте домедичну допомогу на місці випадку, крім ситуацій, коли місце є небезпечним;
  • подивіться на годинник і зафіксуйте час від початку до кінця активних судом;
  • не намагайтеся силоміць стримувати судомні рухи постраждалого;
  • вкладіть постраждалого на рівну поверхню, підкладіть під його голову м’які речі, щоб запобігти травмуванню;
  • розстебніть одяг постраждалого;
  • поверніть його на бік, щоб запобігти потраплянню до верхніх дихальних шляхів слини, крові тощо;
  • не розкривайте рот постраждалого за допомогою підручних засобів;
  • не потрібно силоміць вливати рідину чи будь-які ліки до рота постраждалого під час судом;
  • після припинення судом огляньте постраждалого — якщо він не опритомнів і не дихає, розпочніть серцево-легеневу реанімацію;
  • забезпечте постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги;
  • у разі погіршення стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги повторно зателефонуйте її диспетчеру.

Причини виникнення судом можуть бути різні, і це не тільки епілепсія. Серед них також: механічні ушкодження мозку, крововилив в мозок, менінгіт, енцефаліт, зловживання алкоголем та інше, говорять у Міністерстві охорони здоров'я України.

Тому зберігайте шпаргалку, як допомогти:

Інфографіка: МОЗ

Нагадуємо, львівські нейрохірурги провели рідкісну та складу операцію, врятувавши восьмимісячну Елсі з Ковеля, у якої діагностували важку форму епілепсії.

*Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: