В очікуванні звістки з фронту: як впоратись з негативними емоціями

IMG_0862-630x420
Ілюстративна світлина, з архіву ІА Дивись.info

Колонка психологині Олени Жабіної.

Як діяти?

Насамперед варто подбати про свої опори. Це те, що дає нам відчуття стабільності, тобто таке, що нікуди не зникне.

Найпершою опорою може стати наше тіло. Потрібно приділяти йому достатньо уваги.

Як давати собі це відчуття?

Найпростіше і найдоступніше – спорт. Біг, розтяжки, йога, тренажери…. Із спортом ми вивільняємо напругу, тобто і позбавляємось наслідків стресу в певній мірі також, у нас виділяється гормон щастя ендорфін і ми почуваємо себе в більш піднесеному стані. Під час занять спортом ви переключаєте увагу на тіло, на те, щоби правильно зробити вправу, на те, що важко, на те, що ви відчуваєте інтенсивні відчуття.

Негативні думки і тривога мають здатність швидко засвоюватись  у звичку. Тому що все, що робиться в супроводі з гормонами стресу, залишає моментальний відбиток у нашій психіці.

Аби зруйнувати цей нейронний зв'язок, потрібно докласти багато зусиль, аби натомість створити якусь позитивну звичку. Тут на допомогу прийде дисципліна і порядок. У вас має бути прописаний план того, як ви створюєте собі настрій стабільності та позитиву. Так ми маємо починати свій ранок. Оскільки дуже часто в такій ситуації ми лягаємо спати, щоби просто про все це не думати і відкриваємо очі з думкою, що знову треба якось пережити цей день і весь цей морок.

Що конкретно робити?

  • Прописуємо 5-7 речей, які асоціюються у нас із позитивом, задоволенням, спокоєм, тим станом, який ми хочемо у себе створити. До прикладу: концентрація 5 хвилин на тому, за що ми вдячні і кому; хвилинку, чому я молодець; певний ритуал догляду за собою, який не зникає від обставин (вмитися пінкою, протерти лице тоніком, нанести зволожуючий крем); пісня, яка викликає у вас приємні емоції і викликає посмішку; спорт (біг, розтяжки, йога).

Тож кожного ранку виконуючи цю послюдовність пункт за пунктом, ви викликаєте у себе емоції та гормони, які відповідають у нас за щастя. Для того, щоби це виробилось у звичку, вам необхідно це робити щодня в тій самій послідовності. Це може призвести до прокидання із позитивним налаштуванням на день.

Метод перемикання думок

Також є метод перемиканння себе з негативних думок. Його вважають одним із найпростіших.

Алгоритм дій:

  • будь яке глибоке дихання: по квадрату, піднімаючи плечі до вух на вдиху і опускаючи їх на видиху. Це зменшує напругу, адже розслабляє діафрагму, допомагаючи кисню циркулювати по всьому тілу.
  • схрестити руки на грудях і ритмічно в одному темпі та ритмі простукувати себе по плечах, грудях. Це розсинхронізовує мозок, стираючи негативну думку.

Дуже важливо не відмовляти собі в тому, що приносить задоволення, аби економити. У вашому житті має бути місце на задоволення. Такі дрібниці як манікюр, шоколадка, заняття творчістю – маленькі радощі, до яких ви звикли, повертають психіку на місце і повідомляють їй, що вам є де заряджати свої батарейки.

Важливо також прописувати собі план справ на день. Складати список і йти за ним. У вас буде структура, менше часу, аби встигнути подумати про погане. До тоого ж, коли ви зробили одну з запланованих справ, то досягли чогось і у вас виробився ще один гормон щастя – дофамін. І так справа за справою. Але не плануйте забагато, бо якщо ви не встигаєте щось зробити, або у вас на це не лишається сил, тоді рівень цього гормону падає і ви починаєте почувати себе не так вже добре.

Техніки прописування

Також важливо використовувати техніки прописування. Вони допоможуть перенести в логічний текст «ментальну жуйку», а також вивільнять психіку від незавершеного внутрішнього діалогу.

Важливо проживати свої емоції, а не уникати їх.

Є гарна техніка тарабарщина. Це коли ви проговорюєте все, але неіснуючою мовою, проте емоційно.

Ефективними є техніки голосіння і техніки арт-терапії. Нейролінгвістичне програмування (НЛП) має гарні техніки роботи з нав’язливими думками, негативними станами та страхами.

Звертайтеся за допомогою до спеціалістів, знаходьте чи створюйте групи підтримки, тому що разом завжди легше ділити біль.

Починайте з простого – глибокого дихання. Коли ми дихаємо достатньо, наша психіка включає оптимістичний механізм, а коли кисню недостатньо – включається песимістичний.

Матеріали у рубриці Погляди - Колонки,є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів,викладених у Колонках. Редакція не несе відповідальності за достовірність та тлумачення викладеної інформації та виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: