Автівки для ЗСУ, або Як у Львові відкрили волонтерський автосервіс та малярку

0c48966f-1479-412b-bc70-f965eeac5fac
Засновники волонтерського автосервісу. Фото надане волонтером ІА Дивись.Info

Нещодавно у Львові запрацював волонтерський автосервіс, який перевіряє автомобілі, що потрапляють до українських військових на фронт. Волонтери отримали приміщення, частину якого також облаштували під малярку. Зараз там камуфлюють для Збройних сил України 7-15 авто на тиждень.

ІА Дивись.Info поспілкувалася з волонтером автосервісу Максимом, який розповів про ідею створення та особливості його роботи.

- Як виникла ідея відкрити такий автосервіс у Львові?

Ця ідея виникла у Стаса, військового, який отримав важке поранення хребта на війні. Після реабілітації він вже не міг за станом здоров’я повертатися на фронт. Однак вирішив так: якщо вже не може служити, то має змогу крутити гайки для ЗСУ. Ось і виникла ідея створити такий автосервіс.

Після цього, він звернувся до Львівської міської ради, щоб отримати приміщення для волонтерської діяльності, і його – надали. Згодом я дізнався про таку ініціативу та доєднався до неї.

Волонтерський автосервіс у Льові. Фото надане ІА Дивись.Info

- Чи важко було реалізовувати ідею?

Це однозначно важко. Тому що волонтерство не передбачає заробітку. А люди не дуже хочуть працювати без грошей. Проте коли війна, то потрібно це робити. Тому ми вирішили шукати ресурси для нашої діяльності.

Нам дуже сильно допомогли  друзі з Чехії. Вони профінансували підйомник, який ми вже встигли встановити. Також допомогли британські волонтери. Воно надали нам різні інструменти. Наприклад, дістали прилади для діагностики, зварювальні апарати, кран для моторів та інше.

Волонтерський автосервіс у Льові. Фото надане ІА Дивись.Info

- Тобто ви отримуєте певне фінансування з-за кордону?

Загалом так. Ми знайшли людей, яких зацікавила така ідея. Вони підтримали нашу діяльність.

Однак ми ще не мобілізовували ресурси в Україні. Тут нам допомагали поки лише небайдужі представники бізнесу. Але вже через один-два тижні плануємо залучити соціальні мережі. Створити свою сторінку на Фейсбуці. Тут ми будемо писати про нашу роботу. А також шукати людей, яким потрібно допомогти та які хочуть долучитися до нас.

Волонтерський автосервіс у Льові. Фото надане ІА Дивись.Info

Можете розказати про команду?

Є люди, які можуть робити щось конкретне в певний час. Бо, наприклад, не кожен може присвячувати увесь свій час автосервісу. Тому тут є такі моменти розмиті в кількості людей, які нам інколи допомагають.

Однак основний склад нашої команди – це три людини. Стас, який є механіком й автором ідей. Я, людина, яка шукає спонсорів та долучає їх до нашої ініціативи. Та британець Фінн, який нам у всьому допомагає.

Крім того, при автосервісі у нас працює волонтерська малярка. Там є люди, які допомагають нам та малюють авто. Для цього ми виділили окреме приміщення, яке віддали їм, там робота кипить 24\7. Загалом художники малюють від 7 до 15 авто на тиждень.

Волонтерський автосервіс у Льові. Фото надане ІА Дивись.Info

- Який обсяг роботи?

Зараз обсяг невеликий. Адже ми тільки відкрилися 15 липня. Наразі проводимо тільки певну реставрацію автомобілів, адже ще не маємо усієї потрібної техніки для ремонту. Крім того, в нас працює один автомеханік. Станом на сьогодні ми обслуговуємо одне-два авто на тиждень.

Поки ми робимо щось поверхневе. Але з часом плануємо робити більш серйозний ремонт. Будемо шукати людей, які розуміються на ходових, вміють зварювати і будемо так збільшувати свої обсяги роботи.

- Чи є у Львові та в Україні загалом схожі волонтерські автосервіси?

У Львові, наскільки мені відомо, немає, однак точно не можу сказати. Знаю, що в Харкові є схожа історія. Більше таких ініціатив є у східних регіонах України, які ближче до фронту.

Наприклад, ми не можемо відновлювати авто з фронту, бо Львів розміщений далі від бойових дій. Тому зараз перевіряємо автомобілі, які надходять до українських військових. Сьогодні близько 80% авто для Збройних сил України їдуть з Європи своїм ходом, відповідно - потребують огляду. От ми передамо автомобілі з Великої Британії, вони долають 2 тисячі кілометрів. Їх треба перевіряти. Десь може бути щеплення не зовсім в гарному стані, а десь - мастило треба замінити  і т.д. Ми закриваємо усі ці нюанси, щоби передати хлопцям достойне авто.

- Тобто, ви лише ремонтуєте і фарбуєте автомобілі? Чи ще й знаходите їх?

Ми самі шукаємо автомобілі на фронт, після чого їх готуємо до відправлення.

Переважно авто, які їдуть від нас, були отримані завдяки спонсорству британців та небайдужих людей автоспорту у Великій Британії. Хоча ми також обслуговуємо машини з різних волонтерських організацій, а також від людей, які хочуть віддати приватне авто на ЗСУ.

Одна історія – що ми купуємо авто для ЗСУ, а інша – це наш автосервіс. Якщо говорити про автосервіс, то усі кошті йдуть на закупівлю обладнання, тому що його потрібно чимало. Отож, запчастини ми купуємо за волонтерські кошти, а саму роботу ми також проводимо на волонтерських засадах.

Волонтерський автосервіс у Льові. Фото надане ІА Дивись.Info

Читайте також «Швейна рота»: безкоштовний одяг для поранених бійців ЗСУ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: