Вперше за рік НБУ змінив облікову ставку

нбук

Національний банк України вперше нинішнього року знизив облікову ставку до 22%. До червня вона була на рівні 25%

Про це йшлося на брифінгу регулятора у четвер, 27 липня.

«Стрімке сповільнення інфляції та стійка ситуація на валютному ринку уможливлюють початок циклу зниження облікової ставки. Ураховуючи поліпшення інфляційних очікувань та прогнозу подальшого уповільнення інфляції, поточне та прогнозоване зниження ставки узгоджується зі збереженням привабливості гривневих заощаджень», — сказав очільник НБУ Андрій Пишний.

З його слів, це є важливим елементом забезпечення курсової стійкості за помʼякшення валютних обмежень і переходу до більшої гнучкості обмінного курсу. При цьому зниження облікової ставки на тлі збереження макрофінансової стабільності підтримає відновлення економіки. 

Облікова ставка до цього

Уперше з початку всеосяжного російського вторгнення в Україну НБУ підвищив облікову ставку із 10% до 25% річних. Сталося це 2 червня нинішнього року. Таке рішення посилило спроможність Нацбанку щодо забезпечення стабільності курсу та стримування інфляції в умовах війни.

У вересні теперішнього року Нацбанк зберіг облікову ставку на попередньому рівні. Таке ж рішення ухвалили й у грудні, а також у березні нинішнього року, а також наприкінці квітня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: