Львів’яни організували унікальну серію таборів для незрячих дітей зі всієї України

13
Фото: ЛМР

Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» впродовж літа організовує серію таборів для незрячих дітей зі всієї України. Наразі це єдині табори для незрячих дітей в Україні

Про це повідомляє Львівська міська рада.

Проєкт «Літній табір для незрячих дітей у Закарпатті» відбувається за фінансової підтримки Abilis Foundation (Фінляндія), а також партнерів з Норвегії.

Незрячі діти мають можливість відпочити протягом тижня у Закарпатті, відвідати чимало цікавих та пізнавальних екскурсій, спеціально адаптованих для людей з вадами зору, щодня відвідувати басейни та аквапарк, а ще дізнатися чимало нового та цікавого про світ. Адже ці табори не просто відпочинкові – вони корекційно-розвиткові: команда фахівців Ресурсного центру Львівської політехніки, серед яких є тифлопедагоги, психологи, фахівці з IT-технологій, артисти і актори, організовує для дітей щоденні ранкові та вечірні креативні заняття.

Залежно від віку, незрячі діти вчаться складати валізу, самостійно вмиватися, готувати страви і обслуговувати себе в побуті, створювати презентації і таблиці у різних форматах, писати гранти і, що дуже важливо, орієнтуватися у просторі з тростинкою.

Читайте також: На Львівщині від початку року поліцейські розшукали усіх 345 зниклих дітей

Також щодня з дітками записуватимуть аудіокнигу в ролях, мотивуючи їх розвивати свої акторські навички та створювати мистецький продукт, яким зможуть скористатися інші діти з інвалідністю. Кожного вечора діти «дивитимуться» новий фільм з аудіодискрипцією, спеціально адаптований для них учасниками команди (робота над адаптацією цих фільмів тривала з початком літа за підтримки Українського культурного фонду, компанії Cargill).

«Водночас, проектна команда працюватиме і з батьками, у тому числі застосовуючи прийоми «роботи наосліп»: приготування страви наосліп, перегляд фільму наосліп, прийом їжі наосліп тощо. Лише після таких тренінгів батьки починають розуміти, що саме потрібно їхній дитині, і як їй допомогти справитися зі щоденними викликами. Батьків також знайомитимуть з поняттям аудіодискрипції та навчатимуть застосовувати цю методику в повсякденному житті – у театрі чи кінотеатрі, музеї, екскурсії, просто при пересуванні вулицями міста чи села», - каже Оксана Потимко, незряча львів'янка та керівниця проєкту.

Перша група дітей, віком від 6 років, уже відвідала табір. Це незрячі діти з Одеси, Краматорська, Вінниці, Волині, Львова і Львівської області. А вже 31 липня у табір їде наступна група дітей, віком від 14 до 16 років, зі Львова та Львівської області, Тернополя, Івано-Франківська, Хмельницького та Києва. У наступній групі будуть незрячі діти із Запорізької, Дніпропетровської, Кіровоградської областей, Маріуполя.

«Перевага цього табору – очевидна. Зараз в Україні немає таборів для незрячих дітей, хоча, їх не було і до війни, за винятком двох таборів релігійного спрямування. Тут діти є у відносній безпеці у межах рідної країни. А сама програма табору надзвичайно насичена і дуже цікава, оскільки команда проєкту, розробляючи програму, згадала власне дитинство і свої тогочасні мрії та побажання. Вже за результатами таборування першої групи незрячих дітей та реакцією їх батьків спостерігаємо, скільки нового відкрили для себе і діти, і їхні батьки. І це найголовніший результат. Вдячні нашим фінським та норвезьким колегам за підтримку ідеї літнього табору для незрячих дітей», - додає Оксана Потимко.

Читайте також: У Львові створять Центр прототипування на базі Львівської політехніки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: