На Львівщині відновлять унікальний стінопис старовинної церкви

пеп

Триває реставрація однієї з найдавніших дерев’яних церков на Львівщині – церква Святого Михаїла у селі Ісаї, що на Самбірщині. До кінця року святиню відреставрують ззовні та проведуть першочергові роботи задля збереження її унікальних розписів.

Про це повідомляє Львівська ОВА.

Церкву збудували ще у 1663 році за проєктом архітектора Іллі Пантелеймона. Зараз вона є пам’яткою архітектури національного значення. У 2018 році стан святині визнали аварійним, тоді ж розпочалось її відновлення.

«Цьогоріч на реставрацію Михайлівської церкви з обласного бюджету виділили 3 млн 600 тисяч гривень. Йдеться про закріплення фундаментів, заміну піддашшя, гонтового покриття, заміну дерев’яних елементів конструкції самої будівлі, укріплення стін, влаштування дощаних покриттів підлоги церкви, а також галерей першого та другого ярусів. Об’єкт більше не в аварійному стані!», - розповіла директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько.

За словами художника-реставратора Олега Рішняка, церква Св. Архистратига Михаїла в Ісаях є дуже цінною. Адже, незважаючи на давній час спорудження святині, тут збережено не тільки архітектуру, але весь мистецький ансамбль: стінописи, іконостас, хоругви 18 століття, автентичні замки та кенотаф. Є також вигравійований самим архітектором Іллею Пантелеймоном напис на брусі.

«У церкві збереглися ікони відомих художників кінця 19 століття Івана та Василя Чайок, створені у 1897 році. А хоругви, знайдені у 2015 році, були відреставровані студентами Академії мистецтв, і зараз зберігаються у фондах Національного музею ім. Андрея Шептицького у Львові. Розпис храму починається ззовні, з розпису порталу: на дверях церкви з західної сторони  бачимо зображення Архистратига Михаїла і два зображення апостолів Петра і Павла.  Вся площа церкви всередині також є розписана. Оскільки пам’ятка дуже довго замокала, бруси були вологі, а зараз все висихає - дерево зменшується в об’ємі - то почалося лущення фарбового шару. Відтак, хоча церква виведена з аварійного стану, її стінопис перебуває в гострому аварійному стані і вимагає якщо не повної реставрації, то принаймні консерваційних заходів», – зазначив Олег Рішняк.

У 2023 році в обласному бюджеті для збереження унікального стінопису передбачили 1 млн гривень.

Читайте також: Одна з найбільших культових будівель Львова: про Костел Єзуїтів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: