Колись був місцем зустрічі та спілкування львівських хіпі: про храм Архистратига Михаїла

і
фото: Дивись.info

Однією з найвідоміших церков сучасного Львова є церква Архистратига Михаїла. В минулому — костел кармелітів босих. Ця архітектурна пам'ятка має велику історію.

А в цей день, 2 серпня 1989 року, в стінах храму відбулася перша служба УГКЦ.

Архітектура

На одному з пагорбів Львова біля Порохової вежі розташований храм Архистратига Михаїла, до якого ведуть круті сходи з вулиці Винниченка.

Пам’ятка кам’яна, трьохнавна, з трансептом та масивними опорними стовпами в інтер'єрі. Будівля покрита двосхилим дахом з сиґнатуркою. У плані має форму видовженого прямокутника. Фасади почленовані пілястрами зі стриманим архітектурним декором, вікна — півциркульні, в обрамленнях.

Стилістично — це барокова споруда, яка є першою пам'яткою, яка започаткувала справжню епоху бароко у Львові. План цього костелу є доволі близьким до плану костелу єзуїтів, хоча ззовні будівлі відчутно відрізняються.

Територія кармелітського комплексу з оточенням замикається вулицями Винниченка, Лисенка, Просвіти і сквером від вулиці Короленка.

фото: Дивись.info

Інтер'єр

Інтер'єр костелу, як ми вже згадували, бароковий, але не вирізняється такою пишністю, як костели бернардинів чи єзуїтів. У ньому присутні цінні мистецькі пам’ятки, зокрема скульптура і живопис.

Окрасою костелу є великий вівтар-темп'єтто з чорного та червоного мармуру, спорудження якого приписують львівському скульпторові ХVII століття Олександрові Прохенковичу, учневі Йогана Пфістера. Це єдина мистецька пам'ятка, що походить з часу будівництва костелу. Її автором був італійський художник Джузеппе Педретті.

фото: Дивись.info

Окрім вівтарів, у костелі встановлений пам'ятник генералові Дверніцькому долота Париса Філіппі (1869), меморіяльна дошка з чорного мармуру з портретом Петра Браніцького (1762), пам'ятник Дунін-Борковському, пам'яткова таблиця Феліції Боберській роботи Станіслава-Романа Левандовського.

фото: Дивись.info

Нині з оздоблення інтер'єру збереглися лише фрески, надгробки і епітафії ХІХ століття. Вівтарі пошкоджені, живописні полотна і скульптура втрачені. У вівтарі північної нави біля пресвітерію частково збереглись дерев’яні скульптури, зокрема постать летючого ангела роботи львівського сницаря першої половини ХVIII століття А. Штиля.

фото: Дивись.info

Історія

Храм і монастир кармелітів розпочинають свою історію ще з 1613 року. Саме тоді було збудовано костел і монастир поблизу Краківської брами. Згодом, у 1633 році,  ченці одержали від міської влади пагорб за валами міських мурів для будівництва храму та монастиря. Зведення комплексу розпочалось у 1634 році.  Збудовано костел у стилі раннього бароко, у плані – це правильний прямокутник, який поділений на три нави. Автором проекту був італійський архітектор Ян Покорович. Споруджений храм фундацією брацлавського воєводи князя Олександра Заславського–Острозького  та львівського канцлера Александра Куропатви.

Літографія Йозефа Свободи. Костел кармелітів, близько 1865 р.

Ченці переселились в новий монастир у 1642 році. Тоді і виникла одна проблема, яка полягала в тому, що комплекс кармелітів знаходився далеко від брам міста. Це викликало незручності в пересуванні кармелітів, а також в тому, що ченцям не слід було очікувати на значну кількість віруючих. Ченці змогли добитись дозволу короля на створення проходу в укріпленнях. Хвіртка у зовнішній лінії стін отримала назву Босяцької і була збудована у 1643 році.

Костел Кармелітів босих до побудови другої вежі. Фото 1860-1870-х рр.

Ще не завершились всі будівельні роботи, як у 1648 році під час національно–визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького комплекс зайняли козаки, і він зазнав певних пошкоджень. Але вже у 1656 році роботи над інтер’єром монастиря продовжились. Слід зауважити, що храм і монастир змогли витримати турецьку облогу 1672 року.

Однією з трагічних сторінок як в житті Львова, так і монастиря є 1704 рік. Тоді будівлю захопили шведські війська Карла XII. Спочатку шведи захопили монастир, а потім через Босяцьку хвіртку – Львів. Як наслідок – місто пограбували.

Львів. Костел Кармелітів босих. Поштівка 1906 року.

Після захоплення монастирського комплексу шведами, ченці були змушені провести реставрацію ще недобудованої святині. У 1731 – 32 роках костел розписував італійський живописець Джузеппе Карло Педретті разом із своїм учнем Бенедиктом Мазуркевичем. До кінця ХVIII століття у храмі з’явилися дванадцять бічних вівтарів, в яких були розташовані чудотворні ікони святого апостола Юди-Тадея та Спасителя під хрестом.

Невідомий фотограф Монастир кармелітів босих і костел св. Михайла Архангела Львів, близько 1912 року

Крім того, комплексу кармелітів торкнулася йосифінська касація. У 1784 році на час закриття монастиря, тут діяло 5 братств і жило 29 ченців. Після проведення реформи монастир було передано спочатку реформатам, а у 1789 році – кармелітам взутим, яким він належав до 1945 року. Зовнішній вигляд костелу зазнавав суттєвих змін. У 1835 році було спроектовано побудову біля храму двох веж. Автором проекту був Алоїз Вондрашка. У 1839 році було добудовано північну вежу з наметовим завершенням, а південну вежу збудували у 1906 році. Її спорудженням займався Владислав Галицький.

Тоді ж обидві вежі отримали барокове завершення, такий вигляд вони мають і до сьогодні.

Львів. Костел Кармелітів. Поштівка 1911 року

У 1945 році радянська влада закрила монастир, а ченці переїхали до Кракова. У цей період в монастирі спочатку проживали безпритульні, а згодом тут розмістили склад.

Що цікаво, протягом 1960-1980 років сад колишнього монастиря був місцем зустрічі та спілкування львівських хіпі, а також інших неформальних груп.

фото: Дивись.info

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: