Бойові медики зможуть переливати кров після відповідної підготовки, - Маляр

55545

Бойові медики зможуть здійснювати переливання крові після проходження відповідної підготовки в Міністерстві охорони здоров’я.

Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Що стосується переливання крові. Сподіваюся, наразі ми поставили крапку в цьому питанні. Бойові медики будуть мати право на переливання крові. Тут питання стоїть в іншому: щоби ці люди мали відповідну підготовку. Суть дискусії зводилася до цього», — сказала вона.

Посадовиця зазначила, що Командування медичних сил ЗСУ, Міноборони та МОЗ знайшли компроміс. «Для здійснення переливання крові бойовий медик повинен пройти відповідну підготовку», — сказала вона.

Довідка 

Воїни з серйозною крововтратою потребують її оперативної компенсації  – так званої рідинної ресусцитації. Дану процедуру передбачають і сучасні протоколи тактичної медицини, зокрема TCCC. Трансфузія цільної крові чи її компонентів – золотий стандарт заміщення крововтрати у разі бойової травми. Вчасне переливання крові в таких випадках критично важливе. Особливо під час довгої евакуації. 

Від самого початку повномасштабної війни росії проти України Міністерство охорони здоров’я розпочало роботу над трансформацією системи переливання крові та її компонентів. Тож ще 11 липня 2022 року затвердило наказ про «Надання медичної допомоги постраждалим з геморагічним шоком на догоспітальному та госпітальному етапах при травмі». З одного боку, цей документ змінив механіки порятунку цивільних зі значною втратою крові, а з іншого – став тригером для змін у воєнній медицині. Зокрема, даний наказ відкрив можливість ряду найпрогресивніших бригад тактичної медицини, за необхідності, проводити гемотрансфузії на догоспітальному етапі. 

Відтепер до дозволу на переливання цільної крові та її компонентів додався й чіткий алгоритм її отримання медичними підрозділами сил безпеки та сил оборони, зокрема й Збройними силами України. Поєднання постанови «Про задоволення потреб сил безпеки та сил оборони у донорській крові та компонентах крові в умовах воєнного стану» та затвердженого в липні 2022 року стандарту «Надання медичної допомоги постраждалим з геморагічним шоком на догоспітальному та госпітальному етапах при травмі» створює унікальну систему крові на фронті, яка складається з ефективної методики дій, освітньої підтримки та зрозумілої логістики. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: