Вперше в Україні: у Львові лікарі виконали одну з найскладніших в дитячій кардіохірургії операцію на серці

366382761_614194037517683_5990827851097555685_n
Фото: Перше медичне об'єднання Львова

У Львівській лікарні Святого Миколая хірурги прооперували немовля  з рідкісною вадою серця. Така операція стала першою в історії української медицини та вважається однією з найскладніших і дитячій хірургії. 

Про це повідомили в Першому медичному об’єднання Львова. 

Там розповіли, що дівчинці Ніколь з Тернополя медики зробили операцію з подвійного переміщення артеріальних коренів.

За словами медичного закладу, ваду помітили одразу після народження, адже лікарі почули шуми в серці немовляти. Медики підкреслили, що така патологія зустрічається лише у 0,15% дітей, що народжуються з вадами серця. 

«Єдиний шанс на порятунок таких малюків - операція у перші дні життя. Діагноз звучить складно: транспозиція, тобто неправильне положення, магістральних судин з дефектом міжшлуночкової перегородки та стенозом, тобто звуженням, легеневої артерії. Її клапан був зменшений та неправильно сформований. Ба більше - під ним була аномально вузька зона у вигляді м‘язового кільця. Це заважало крові надходити до легень в необхідному об‘ємі», - розповіли в Першому медичному об’єднанні.

Фото: Перше медичне об'єднання

У лікарні зазначили, аби врятувати Ніколь, якій лише три дні від народження, її екстрено доправляють каретою швидкої до Львова. Тоді через замалу вагу дитині спочатку виконали паліативне втручання  та полегшили деякі  симптоми. Після цього немовля набрало вагу, і її провели інше операційне втручання на серці за допомогою методики DRT - Double root translocation, що значить подвійне переміщення коренів.

Так, дитина стала першою пацієнткою, якій в Україні зробили подібну операцію. Виконували хірурги операційне втручання більше 14 годин. У медичному об’єднанні повідомили, що попри всі складнощі, операція минула успішно. Вже на третій день дівчинка була переведена на самостійне дихання, а післяопераційний період минув без ускладнень.

Фото: Перше медичне об'єднання

Нагадуємо, раніше ми повідомляли, що у Львові лікарі врятували дівчинку, яка ледь не загинула через інфекцію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: