Німеччина може оголосити про постачання Україні ракет Taurus, – ЗМІ

5
фото: Далекобійна крилата ракета Taurus KEPD 350, ілюстративне фото від MBDA Deutchland

Відомство німецького канцлера продовжує стримано ставитися до ідеї передачі крилатих ракет Taurus в Україну, але на тлі зростаючого тиску, в тому числі з боку політиків правлячої коаліції, можна очікувати, що рішення буде ухвалено незабаром, але тільки разом з США.

Про це повідомляє портал t-online.

«Рішення щодо Taurus може бути прийняте незабаром… Воно, здається, неминуче», - інформує ЗМІ. За його даними, відомство канцлера наразі працює над рішенням із Сполученими Штатами. Як підтвердили t-online кілька членів Соціал-демократичної партії, передумовою для того, щоб канцлер погодився на передачу нових систем озброєння для України, є скоординовані дії, особливо зі США.

Минулого тижня офіс доручив Міністерству оборони ФРН подати дані, які узагальнюють найважливіші факти про Taurus: наявність у німецьких збройних силах, ризики, ефективність зброї тощо. Військово-повітряні сили ніби не заперечують проти передачі. Втім, міністр оборони Борис Пісторіус кілька днів тому повторив, що поставка Taurus «зараз не є нашим головним пріоритетом».

Отже, зазначає портал, незабаром може дійти до подвійної поставки крилатих ракет -Taurus і американських ракет ATACMS. Уряд Байдена наразі відмовлявся постачати балістичні ракети малої дальності ATACMS, але за даними Politico, президент США хоче в четвер звернутися до Конгресу з проханням схвалити новий пакет озброєнь для України. Незрозуміло, чи входять до пакету ракети ATACMS (дальність близько 300 кілометрів).

Чи не основним стримуючим фактором партнерів є побоювання, що Україна застосує західні ракети по території РФ. Але експерти підкреслюють, що Україна дала британцям і французам обіцянку не використовувати крилаті ракети Storm Shadow і Scalp на території Росії і дотримується її.

Крилаті ракети Taurus мають радіус дії понад 500 кілометрів, вони в змозі пробивати бункери і вважаються такими, що важко перехопити. Бундесвер має понад 600 систем Taurus, але лише 150 наразі вважаються готовими. Інші можуть бути відремонтовані промисловістю.

Довідка

Taurus – німецько-шведська авіаційна крилата ракета класу "повітря-земля" великої дальності. Ця ракета є подібною до англійської Storm Shadow та французької SCALP-EG.

Вона призначена для високоточного ураження захищених цілей противника на дальності до 500 км. Проте скоріш за все, якщо Німеччина і схвалить постачання Taurus, це буде експортний варіант з дальністю до 300 км.

Нагадаємо, на засіданні уряду Естонії підтримана пропозиція міністра оборони Ханно Певкура направити в Україну 150 одиниць ручної вогнепальної зброї та боєприпасів до неї.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: