Купівля облігацій: як на цьому заробляти

8880
фото: Shutterstock

Компанії випускають облігації для залучення інвестицій. Інвестори ж купують цінні папери задля прибутку.

Із темою «Що чекає на облігації: пошук високодохідних історій в інвестиційному хаосі» на Lviv Invest Forum виступив Євген Тригубченко  — інвестор-практик з досвідом 5 років, лектор у Біржовому університеті. 

фото: лекція Євгена Тригубченка, Дивись.info

Облігація — це борг із відсотками

Облігація — це борговий цінний папір.

Купити облігацію означає дати компанії гроші у борг — під якийсь відсоток на якийсь час. Весь цей термін облігація інспірує, і компанія виплачує кошти інвестору назад, включно з відсотками.

«Окрім цього, облігація ще має свою вартість — Face value, якщо англійською мовою. Ця ціна може і рости, і падати», - пояснив Євген Тригубченко.

Тобто заробити можна двічі: на рості ціни самої облігації та на відсотку.

Власник розписки може чинити з нею, як йому заманеться. Це означає, що він може її продавати, передавати та інше. Незалежно від здійснених фінансових операцій цінність облігації не змінюється. Позичальнику абсолютно без різниці, кому він повинен виплатити борг з відсотками, іншими словами особистість пред’явника не грає ніякої ролі.

фото: з вільного доступу

Рейтинги облігацій

Облігації купують держави, юридичні, фізичні особи або інвестори. Продають їх компанії, держави, органи місцевого самоврядування.

«Ми можемо оцінити платоспроможність того, хто продає облігації, поглянувши на рейтинг облігацій. До прикладу, сьогодні Харків є не таким надійним, як до прикладу, якесь місто у Штатах».

Таким чином можна оцінити надійність позичальника. Але водночас що вищий рейтинг надійності у позичальника, то менший відсоток від облігацій він виплачує інвестору.

Рейтинги якості облігацій з'явилися ще у 1900-х pp., що відображало високу імовірність невиконання емітентами своїх зобов'язань (дивись історичну). На сьогоднішній день головними рейтинговими агентствами є Moody's Investors Service (Moody's), Standard & Poor's Corporation (S&P) і Fitch Investors Service. Рейтинги облігацій базуються як на якісних, так і на кількісних чинниках. Основні з них такі:

1. Коефіцієнти: боргового зобов'язання, своєчасно отриманого відсотку ТІЕ, коефіцієнт фіксованої вартості покриття та поточний коефіцієнт.

2. Величина вже нагромадженого боргу. Чим вищим є заборгованість на момент рейтингового оцінювання, тим менш оптимістично оцінюються шанси на повернення боргів. Тому країни чи компанії з більш низьким ліверіджем мають, як правило, вищі рейтинги.

3. Застава. Рейтинг облігації є підвищеним, якщо облігація забезпечується заставою. А її вартість висока по відношенню до сум облігаційного боргового зобов'язання.

4. Підпорядкування. Якщо облігація підпорядкована іншому борговому зобов'язанню, її рейтинг буде щонайменше на один пункт нижчим. З іншого боку, облігація, що має в підпорядкуванні інше боргове зобов'язання, матиме вищий рейтинг.

5. Гарантії. Деякі облігації гарантуються іншими країнами, валютними резервами країни-позичальника чи іншими фірмами. Якщо облігація слабкої компанії гарантується сильною фірмою, їй буде надаватися рейтинг сильної компанії. Подібна ситуація матиме місце і у випадку суверенних позичальників.

6. Фонд відшкодування. Якщо на облігацію компанії припадає частка амортизаційного фонду, яка забезпечуватиме систематичну виплату відсотків, рейтингова компанія (агентство) оцінюватиме таку облігацію вище.

7. Строк платежу. За однакових інших умов облігація з коротким строком платежу є юридично менш ризиковою, ніж довгострокова облігація, що відображатиметься у рейтингах.

8. Стабільність. Стабільність прибутків емітента облігації забезпечуватиме її високий рейтинг у випадку приватних позичальників. Що ж стосується суверенних позичальників, то як подібний критерій сприймається стабільність макроекономічної чи політичної ситуації.

9. Антимонопольний/антидемпінговий чинник. Антимонопольні заходи проти фірми-емітента знижують рейтинг її облігації. Якщо країна потерпає від постійних антидемпінгових переслідувань, то це означає, що вхідні потоки платіжного балансу схильні до коливань та невизначеності. Отже, можливості обслуговувати нагромадженні боргові зобов'язання можуть опинитись під сумнівом.

10. Зовнішньоекономічна діяльність фірми. Сприятливий політичний клімат країни, у якій фірма здійснює свої зовнішні операції, підвищує рейтинг її облігації, незалежно від країни емісії.

11. Екологічний чинник. Витрати фірми на обладнання для захисту навколишнього середовища можуть змінювати рейтинг її облігації в той чи інший бік.

12. Пенсійні зобов'язання. Якщо компанія має пенсійні зобов'язання без створеного для їх виконання пенсійного фонду, у майбутньому це може викликати проблеми, в тому числі з виконанням зобов'язань по облігаціях.

13. Продукція фірми. Якщо випуск фірмою певної продукції може викликати з боку держави обмежувальні заходи, рейтинг її облігацій не буде високим.

14. Профспілкові вимоги, страйки. Періодичні акції працівників фірми (так звані «робітничі хвилювання») впливають на рейтинг її облігацій у бік його зниження. Так само політична нестабільність в країні, викликана популістськими вимогами щодо підвищення заробітної плати, може спричинити погіршення макроекономічної ситуації, а отже і випливає погіршення рейтингу.

фото: з вільного доступу

Чому облігації продають

Продаючи облігації, компанії зачують гроші на розвиток бізнесу. Люди розглядають цей варіант як альтернативу депозитам, оскільки це є більш вигідно: кошти можна залучити без застави та відсоток може бути меншим, який, до того ж, не залежить від інфляції.

«Якщо у нас є інфляція, то змінюються ставки облікові в економіці загалом, але відсоток за облігації змінюватися не буде», - зазначив Тригубченко.

Також, облігації зменшують податкове навантаження на тих, хто їх продає.

фото: з вільного доступу

Чому облігації купують

Що цікавить інветорів в облігаціях:

  1. Стабільний прогнозований дохід.

«Коли ви дивитеся облігацію, відкриваєте проспект емісії (документ, що містить інформацію про розміщення цінних паперів та інші відомості, що визначають особливості розміщення певних видів цінних паперів — ред), то бачите коли вам будуть платити відсотки і до якого моменту. Ми можемо до цього недожити, а наші внуки можуть отримутися з цих облігацій платежі».

Існують сторічні або й навіть безкінечні облігації.

2. Безпечне повернення суми інвестиції.

3. Вищі відсотки, ніж за депозитом.

4. Волантильність (тобто ризики) менша, ніж на ринку акцій.

фото: з вільного доступу

Як заробляти на облігаціях

Насамперед, є два види облігацій:

  • Іноземні (потенціал дохідності до 20% у валюті);
  • Українські (потенціал дохідності до 200% у валюті).

Якщо до Америки більше довіри, ніж до України, то в ідентичній валюті вона зможе позичати набагато дешевше.

«На відсоток прибутковості також впливають інфляція, надійність емітента, облікові ставки, прибуток, макроекономічні ризики, наявність вільних грошей у світі, конкуренція і безліч інших чинників».

Щоб приблизно розрахувати прибутковість, потрібно зробити прогноз, виходячи з відсоткової ставки, а також врахувати статті витрат, які залежать від вибору посередника. В них  входять комісії за купівлю, продаж, зберігання. Слід зазначити, що деякі брокери пропонують мінімальні комісії або повну відсутність, а також надають безплатну послугу користування депозитарієм.

фото: лекція Євгена Тригубченка, Дивись.info

Які існують ризики

Висока популярність цього інвестиційного інструменту, окрім високих процентних ставок, пов'язана зі 100% захищеністю всієї суми вкладення та купонного доходу. Гарантом у разі виступає держава. До ризиків можна віднести:

  • падіння прибутковості через інфляційні процеси;
  • передчасний продаж на вторинному ринку за ціною, нижчою за номінальну.

Крім того, фактором ризику є співпраця з несумлінним посередником. Потрібно переконатися, що інвестиційна компанія має необхідну ліцензію. Отримати цю інформацію можна на офіційному сайті регулятора — НКЦПФР (Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку).

фото: з вільного доступу

Довідка

11 серпня відбувся Lviv Invest Forum. На з''їзді говорили про зміни, які відбулися у сфері інвестицій упродовж останнього року, а також продемонстрували кейси заробітку на вкладенні коштів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: