«єОселя»: попитом не користуються іпотечні угоди в об'єктах на стадії будівництва

житло5

За державною програмою «єОселя» станом на серпень 2023 року було укладено лише до 10 іпотечних угод в об’єктах на стадії будівництва.

Про це ІА Дивись.info повідомила Олена Дмітрієва, перша заступниця Голови правління ГЛОБУС БАНКУ.

За словами експертки, загальні обсяги наданих кредитів за понад рік повномасштабної війни в дев’ять разів менші, ніж за 12 місяців, що передували вторгненню. При цьому майже 100% нових кредитів було видано на придбання житла на вторинному ринку. За власними іпотечними програмами банки видали менш як 250 іпотечних кредитів.

«Після старту програми “єОселя” вже було видано понад 2 тисяч кредитів на придбання житла переважно на вторинному ринку, а також у введених в експлуатацію новобудовах. Це у 8 разів більше, ніж кількість виданих кредитів за програмами комерційних банків. Таким чином можна констатувати, що іпотека в Україні тримається переважно на державній іпотечній програмі», —зазначила вона.

Олена Дмітрієва вважає, що ефективність програми «єОселя» після резапуску з 1 серпня залежатиме від залучення постійних джерел фінансування, адже «фінансова аритмія», яка спостерігалася від самого початку дії програми, не сприятиме зростанню попиту. 

Вона нагадала, що із січня по кінець травня через брак коштів реалізація програми була призупинена. А станом на червень кредитування відновилося завдяки додатковому фінансуванню з відкритого ринку, проте залученого ресурсу може вистачити лише на 5-6 тисяч кредитних угод, чого явно недостатньо для пожвавлення ринку.

Які є перспективи «єОселя»?

Фахівчиня також розповіла про перспективи програми на первинному ринку - в житлових комплексах, що зводяться. За її словами, головна проблема того, що «єОселя» не працює на первинному ринку, полягає в обмеженні схем фінансування, дозволених для участі в програмі: тільки 10% забудовників працюють за дозволеними схемами - фондами фінансування будівництва, купівлею-продажем майнових прав, цільовими облігаціями.

«Змінювати схему фінансування дуже дорого. Забудовники хочуть гарантованих обсягів фінансування за  “єОселею” для того, щоб вносити зміни у свої процеси. Поки що це питання поставлене на паузу», — зауважила вона.

Олена Дмітрієва вважає, що розв’язати цю проблему може широке застосування норм закону України №2518 та Постанови КМУ №596 від 13 червня 2023 року, яка поширює дію Закону на об’єкти будівництва, зведення яких розпочалося до набуття чинності зазначеного Закону. 

«Ці документи накладають певні зобов’язання на забудовника, запроваджують поняття спеціального майнового права та його реєстрації, роблять ринок первинної нерухомості прозорим, а права покупців - більш захищеними. Тому вкрай важливим є спрощення умов переходу забудовників на нову схему роботи, зазначену в Законі», — наголосила фахівчиня. 

Ще однією важливою проблемою для ефективної реалізації «єОселі» на первинному ринку є вкрай низький попит. Вона зазначила, що наразі він складає 20-30% від рівня початку лютого 2022 року. 

Скорочення кількості потенційних покупців житла в об’єктах, що зводяться, на її погляд, виникло через низку об’єктивних причин, серед яких:

  • зростання собівартості житла (за рік від Великої війни ціни на зведення новобудов зросли в середньому на 40% у доларовому еквіваленті);
  • зниження платоспроможності потенційних покупців;
  • великі ризики, пов’язані із термінами завершення будівництва та наявності відповідних фінансових ресурсів у девелоперів;
  • стан невизначеності, в якому перебуває більшість покупців, їхня психологічна неготовність вкладати кошти в придбання житла на первинному ринку в умовах війни;
  • відсутність страхування ризиків на випадок пошкодження або руйнування новобудови внаслідок бойових дій або ракетних (дронових) обстрілів, в якій придбане житло;
  • загальна непрогнозованість наслідків війни - відсутність 100-гарантій безпеки проживання у великих містах.

Водночас експертка виділила 3 стратегічні напрями, реалізувавши які, як вона вважає, в перспективі 2-3 місяців можна суттєво збільшити попит на первинному ринку нерухомості: 

  • активізація «єОселі» саме на первинному ринку для широкого кола українців, які потребують поліпшення житлових умов;
  • розвиток спільних іпотечних програм між банками й девелоперами: для покупця це і додаткова гарантія надійності придбання оселі в новобудові, і зменшені відсотки; 
  • участь місцевої влади в додатковій компенсації відсотків за іпотечними кредитами на первинному ринку.

Фахівчиня вважає, що до кінця року розмір облікової ставки НБУ може знизитися щонайменше до 20%, що мотивуватиме комерційні банки не лише поновлювати власні іпотечні програми, а й зробити їх більш привабливими для потенційних клієнтів.

«Зниження розміру облікової ставки спонукає до суттєвого пом’якшення іпотечних умов. В разі, якщо розмір облікової ставки буде знижений, як мінімум, ще на 2 в.п., то в середньому іпотечні ставки можуть впасти на 3,5-5%. Це своєю чергою призведе до зростання конкурентоздатності іпотечних програм комбанків порівняно з програмою “єОселя”, а громадяни отримають можливість обирати кредит під власні фінансові можливості», — підсумувала Олена Дмітрієва.

Нагадуємо, у липні нинішнього року програму «єОселя» розширили на всіх українців без власного житла. Для них діятиме ставка 7% річних у гривні.

Що це за програма?

Ідеться про програму доступної іпотеки, ініційованої президентом країни Володимиром Зеленським. Завдяки цьому придбати житло можуть з пільговими відстотковими ставками.

Раніше ми розповідали, в Україні програма «єОселя» запрацювала в житлових об’єктах на етапі будівництва.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: