Зеленський у Данії: є домовленість про передачу Україні 19 винищувачів F-16

Untitled
Фото: УП

Президент України Володимир Зеленський після візиту в Нідерланди прибув у Данію

Володимир Зеленський поінформував, що планує зустрітися із прем’єр-міністеркою Метте Фредеріксен, королівською родиною, членами Фолькетингу (данського парламенту), а також з представниками бізнес-кіл Данії.

"Ми розширюємо нашу співпрацю, готуємо більше хороших новин для наших воїнів та просуваємо питання з винищувачами F-16".

Згодом стало відомо, що Данії вирішила передати Україні 19 винищувачів F-16.

Про це заявив прем'єр Данії Метте Фредеріксен на спільній пресконференції з Володимиром Зеленським, передає Українська правда.

"Ви і ваші земляки продемонстрували нам, що таке справжня хоробрість. За це ми вам зобов'язані всією підтримкою. Від початку війни Данія була на вашому боці, бо ваша свобода – це наша свобода. Ми також знаємо, що вам потрібно ще. Саме тому ми сьогодні (20 серпня - ред.) оголошуємо, що надамо 19 F-16 в Україну" - заявив Фредеріксен .

Рішення Данії прокоментував глава ОП Андрій Єрмак. За словами керівника ОП, за результатами перемовин є домовленості щодо навчання українських пілотів на F-16, а також про передачу Данією 19 літаків Україні після його завершення.

За словами Зеленського, частина українських воїнів уже в Данії. Він привітався із ними на пресконференції.

Президент повідомив, що уже починаються тренувальні місії для українців, які навчатимуться на F-16 у Данії.

Він зазначив, що не хоче нічого казати про ймовірні дати завершення навчань та передачі літаків. 

Зазначимо, що раніше про передачу Україні винищувачі F-16 разом із Нідерландами повідомило Міністерства оборони Данії, передає "Європейська правда".

"Я пишаюся тим, що Данія разом з Нідерландами передасть винищувачі F16 для боротьби України за свободу проти росії та її злочинної агресії. Підтримка Данії Україні є непохитною, і з передачею винищувачів F16 Данія стала лідером у цій справі", – заявив міністр оборони Данії Якоб Еллеманн-Єнсен.

Крім того, данський уряд пообіцяв працювати над тим, щоб інші країни долучилися до коаліції і "зробили свій внесок у боротьбу за свободу України".

Фото: ОП

Нагадаємо, що перед візитом до Данії, Володимир Зеленський разом із першою леді Оленою Зеленською прибув до Нідерландів. За результатами перемовин було оголошено про передачу Україні 42 літаків F-16.

У суботу вранці президент здійснив робочий візит до Швеції разом із першою леді Оленою Зеленською.

Він зустрівся з премʼєр-міністром Ульфом Крістерссоном, під час яких сторони домовились про локалізацію виробництва шведських бойових машин піхоти CV-90 та обговорили можливе передання Україні винищувачів Gripen.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: