Львівські хірурги пересадили шкіру воїнові, який отримав 30% опіків тіла

368951342_621047956832291_8246438473985210999_n
Фото: Перше медичне об'єднання Львова

У Львові проходить лікування та реабілітацію 50-річний захисник із Рівненської області, який отримав 30% опіків тіла під час виконання бойового завдання.

Про це розповіли у Першому медичному об'єднанні Львова.

Там кажуть, що пацієнт із Вараша до повномасштабного вторгнення росіян в Україну був будівельником. Чоловіка не хотіли брати до війська, адже у нього судомний синдром, та все ж завдяки наполегливості чоловіка його мобілізували.

У війську Дмитро стає оператором-навідником бойової машини піхоти. Його завдання - транспортувати армійців, підвозити їм боєприпаси та евакуювати з поля бою. Служить спершу на Донецькому напрямку, пізніше — на Запорізькому.

Травми отримав у червні нинішнього року. Росіяни вдарили по його БМП протитанковою керованою ракетою. Побратим захисника загинув на місці, а машина одразу зайнялася, чоловіка затисло всередині, втім йому вдалося вибратися.

«Форма на ньому горіла, аби її загасити, чоловік качався по землі. І, попри шалений біль, зібрався з силами та почав повзти у напрямку українських позицій. Аж тут - лунає потужний вибух - машина з боєкомполектом розривається. Першу допомогу пораненому надають бойові побратими. Після стабілізаційних заходів та низки лікарень пацієнта доправляють у Центру НЕЗЛАМНІ», — кажуть медики.

Стан пацієнта на момент надходження був складним. Опіки 30% поверхні тіла і місцями дуже глибокі. Вогонь уразив голову, обличчя, шию, руки та ноги захисника.

Спеціалісти опікового центру спершу очистили рани. Згодом пластичні хірурги видалили змертвілі тканини та закрили дефекти донорською шкірою.

Пройшло два місяці. Зараз рани воїна поступово загоюються, спостерігається позитивна динаміка. З пацієнтом займаються спеціалісти з реабілітації. Тож Дмитро вже може рухатися і навіть ходить. Попереду в нього ще довгий та складний шлях відновлення.

Нагадуємо, у Львові прооперували 10-річного хлопчика із Горлівки, що в Донецькій області. Коли йому було два роки, дитина ховалась від російський обстрілів у підвалів та перевернула на себе каструлю із окропом. Кирило отримав 40% опіків.

Центр НЕЗЛАМНІ

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) — місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Окрім того, у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Проєкт реалізується Першим медичним об’єднанням Львова та Львівською міською радою за підтримки Міністерства охорони здоров’я України.

Напрямок протезування центр НЕЗЛАМНІ запустив торік, відкривши мобільну майстерню. Разом з майстернею центр НЕЗЛАМНІ отримав 200 протезів. Так, нещодавно протез руки отримала перша дитина. Це 13-річний Дмитро, син воїна ЗСУ. Він втратив руку, коли допомагав мамі по господарству. У підлітка міоелектричний протез. Керувати ним він зможе за допомогою міодатчиків, які кріпляться до м’язів руки. Його виготовила німецька компанія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: