Спочатку з Криму, а потім з - Мелітополя: про релоковане виробництво спецавтомобілів та бронескла на Львівщині

1
фото: Дивись.info

«Цітіус С» займається виготовленням спецавтомобілів та броньованого скла. Підприємство було засноване в Криму на початку 90-х років. Однак у 2014 році виробництво довелося релокувати у Мелітополь, а після повномасштабного вторгнення — на Львівщину.

Як сьогодні працює виробництво — дізнавалася І.А Дивись.info.

фото: Дивись.info

Виробництво двічі переїжджало через російську агресію

Підприємство було створено у 1991 році в місті Сімферополь.

Розпочиналося усе, каже засновник Олексій Серов, зі скла до автомобілів. Йдеться про багатошаровий триплекс, який виготовляється шляхом пресування при нагріванні. Воно здатне під час удару утримувати осколки.

Згодом підприємство почало займатися виробництвом броньованого скла. А вже пізніше, після знайомства з німецькими партнерами 1992 році, броньованих автомобілів.

У 2014, після захоплення Криму, виробництво переїхало в Мелітополь. Російську владу Олексій не визнає, тож довелося все залишити і починати майже з нуля: щось вдалося вивезти, а щось довелося залишити. Частина працівників виїхала разом з підприємством на нове місце.

«У Мелітополі ми купили свою територію, відновили цехи, збудували цех скла, цех з пластику, цех складальний та навіть адмінбудівлю. Там працювали від 50 до 75 людей».

А після 24 лютого 2022 року підприємство вимушено релокувалося вже вдруге. Захоплення Мелітополя відбулося дуже швидко, згадує Анастасія Серова, донька засновника. Тому, знову ж таки, не всі працівники змогли переїхати на Львівщину.

«А ще люди вагалися, бо у когось там батьки літні, які не можуть ходити, а ти не знаєш куди їхати — їдеш просто в нікуди. Ми ж усі виїжджали, кинувши все, з однією валізкою, якщо то була валізка, в якій лише речі зимові», - каже вона.

Олексій та Анастасія Серові, Дивись.info

Читайте також: «Кредити та три контейнери сировини», або Як підприємство з Рубіжного відроджується на Львівщині.

На Львівщині підприємство знову почало усе з початку

У травні минулого року виробництво відновило діяльність юридично, однак фізично лише через п'ять місяців. Слід було довести до ладу цехи, бо вони були у непридатному стані: дах протікав та провалювалася підлога. Крім того, багато часу зайняло складання обладнання. Завдяки парнерам підприємство отримало кредит на розвиток.

«Ми спілкувалися з місцевою владою і проїхали усі заводи навколо. Нам же треба було, по-перше, велику енергоємність, а, по-друге, самі цехи. На Львівщині оренда таких приміщень вартує у два-три рази дорожче», - зазначає Олексій.

Крім того, підприємство орендує будинки та квартири для восьми сімей працівників з Мелітополя та Криму. Усього тут працюють 27 людей, з них — 16 ВПО. Рівень їхньої кваліфікації високий.

У січні 2023 року підприємство отримало грант від львівського регіонального партнерства зайнятості «Опліч», яке реалізує проєкт Міжнародної Організації Праці «Інклюзивний ринок праці  для створення робочих місць в Україні» на Львівщині. Проект покликаний сприяти вирішенню місцевих потреб у сфері зайнятості й триватиме 14 місяців.

«Ніхто ніколи не сподівався, що можна отримувати коштти просто на розвиток. Частину коштів ми отримуємо від пільгового кредиту, але ми їх спрямовуємо загалом на обладнання. А грант допомагає стабілізуватися і далі думати про розвиток», - пояснює Анастасія.

фото: Дивись.info

Читайте також: «Не хочемо паразитувати на своєму горі»: як подружжя з Маріуполя запустило бренд чаю у Львові.

«Цітіус С» виготовляє спецавтомобілі та броньоване скло

Підприємство вже 30 років перетворює звичайні автомобілі на спеціальні — броньовики, мобільні офіси, автомобілі швидкої допомоги, автобуси. Йдеться про транспорт санітарний та для банків.

Приймає виробництво і замовлення від ЗСУ та волонтерів та виконує їх безкоштовно.

«Тому що треба. Волонтери і так збирають кошти дуже важко. Коли їм треба зробити ремонти автомобілів, скло ми маємо подарувати», - розповідає засновник.

Такі інкасаторські авто ще з 2014 року, а особливо з початку повномасштабного вторгнення, під час евакуації населення врятували життя багатьом людям. Бо автоматна куля такий транспорт пробити не може, оскільки він виготовлений з броньованої сталі та багатошарового скла.

фото: Дивись.info

Новою розробкою виробництва також є машина для розмінування. Оскільки Україна є однією з найбільш замінованих країн у світі, на це є попит. Проте, наголошує Олексій, наразі території розміновують звичайними вантажівками. Відтак водії — нічим не захищені, хіба що піском.

«Це машина для перевезення великих вибухових пристроїв, тому що розмінувати можна і дронами. До прикладу, коли падає ракета з 500 кілограмами вибухівки всередині, її неможливо розмінувати на місці, бо будуть великі пошкодження навколо».

Місяць тому перша така машина для розмінування пройшла випробування на полігоні. Підприємство вже погодило виробництво ще десяти таких зразків цього року, однак сподівається виготовити втричі більше.

фото: машина для розмінування, Дивись.info

Довідка

Зараз на Львівщині працю­ють 154 релоковані фірми. А загалом, за інформацією фіс­кальних органів, у Львів і об­ласть перереєструвалися 1304 підприємства, які сплачують тут податки (не всі з них тут розміщені фізично).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: