В парку «На валах» у Львові встановили великі яворівські забавки

image - 2023-08-25T124429.545
Фото: ЛОВА

У четвер, 24 серпня, в парку «На валах», що біля Львівської військової адміністрації, встановили великі яворівські забавки.

Про це повідомили в пресслужбі ЛОВА.

Там розповіли, що такий подарунок до Дня Незалежності отримала адміністрація від Яворівської громади. Так, від 24 серпня 2023 року парк На Валах прикрашають три великі фігури –збільшені розміри справжніх яворівських забавок – пташки, коника та скрипки.

У департаменті культури, національностей та релігій Львівської ОВА розповіли, що усі роботи виготовлялися не по одній, а системно. Це тривалий процес, що починається з обробки деревини: стругання, шліфування, площинне розмічання, вирізування заготовок, свердління. Потім виріб збирають і деталі з’єднують між собою. А в кінці – художній розпис іграшки. Для розпису яворівської забавки здавна використовували три кольори: зелений – символізує траву та листя, червоний – плоди та ягоди, синій – небо та воду. А початку ХХ ст. почали брати четвертий колір — жовтий.

Фото: ЛОВА
Фото: ЛОВА

Майстри, що виконали ці фантастичні фігури – Гасиджак Тарас та Лозинський Олег.

Підкреслимо, що 6 липня 2022 року Міністерство культури та інформаційної політики України  внесло яворівську забавку до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у центрі Львова урочисто відкрили площу Ангелів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: