Один із останніх командирів УПА з Львівщини, або Що відомо про Євгена Штендера

2c2512b-301442097-10221684179073239-8549292464975434164-n-e1661436311330
Євген Штендера народився на Львівщині у січні 1924 року. Фото: Історична правда

Торік на 99-му році життя помер командир Тактичного відтинку Української повстанської армії «Данилів». Упродовж життя чоловік займався не лише визвольною боротьбою, а й був журналістом та видавцем.

Пам'яті одного із останніх командирів УПА ІА Дивись.info розповідає історію Євгена Штендера.

Штендер був одним із керівників операції спільно з польським націоналістичним підпіллям WiN під командою Маріана Голембієвського у місті Грубешов 1946 року.

Юнак із Радехівщини, який потрапив до УПА

Він народився 2 січня 1924 року у Волиці-Бариловій. Це село у колишньому Радехівському, а нині - Червоноградському районі на Львівщині. До початку 1940 років юнак навчався у львівській українській гімназії, згодом рік у Радехові та ще два — у Сокалі.

1940 року Євген стає членом Юнацтва ОУН.

У червні 1943 року 19-річний хлопець перетворився на командира роти юнаків ОУН з Сокальської округи, що йшла до старшинської школи «Олені» в Карпати. З цього часу розпочалося його життя повстанця.

Упродовж 1943-1948 років чоловік перебував у лавах УПА, а 1944-го відбив у німецьких солдатів захоплену аптеку. Звідти Євген перевіз ліки у надійне місце, щоби цим згодом змогло користуватися підпілля.

Фото: Історична правда

У 1945–1947 роках провідник ІІІ Округу ОУН-Б одночасно виконував обов'язки командира Тактичного відтинку УПА. Був у ранзі сотника, де командував куренем, куди входили сотні «Давида», «Дуди», «Чауса».

Окрім цього, Штендер пів року був військовим референтом ІІІ Округу. Це було у січні-липні 1946 року. Згодом обійняв посаду командира українськими відділами у спільному із відділами польської армії крайової наскоку на польський Грубешів, що сталося 28 березня 1946 року.

Вже у 24 роки він почав командувати рейдом УПА до Східної Пруссії.

Читайте також: Чверть сотні років неволі «Нусі», або Пам'яті останньої зв'язкової Шухевича з Трускавця

Журналіст, видавець та дослідник

Після Другої світової війни Штендер зайнявся журналістикою. 1948 року він став співредактором газет «Сучасна Україна» й «Український самостійник», а також журналу «До зброї».

Євген також закінчив бібліотекарський факультет в канадському Едмонтоні, згодом обійняв посаду бібліотекаря в університетах Реджайна та Оттаві. Є автором серії «Літопису УПА», що до 2000 року вийшла у 29-ти томах.

У лютому 2010 року третій президент України Віктор Ющенко нагородив командира УПА Хрестом Івана Мазепи. Це нагорода за значний внесок у відродження національної культурно-мистецької, духовної, архітектурної, військово-історичної спадщини, заслуги у державотворчій, дипломатичній, гуманістичній, науковій, просвітницькій та благодійній діяльності.


ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Також у межах проєкту «Декомунізація Львова» ІА Дивись.info розповідає містянам про видатних українців, на чию честь перейменували вулиці, що колись носили «радянські назви». Читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: