Львівські хірурги врятували воїна, у тілі якого застрягли 40 уламків від міни

Павло_2
Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Хірурги у Львові видалили уламки з голови, плеча та ноги 36-річного Павла Пастуха — захисника із Львівщини, який отримав поранення через вибух російської міни.

Про це повідомили у Першому медичному об'єднанні Львова.

Він — воював на Донецькому напрямку, де в районі Бахмута наприкінці січня нинішнього року отримав важке поранення.

Павло пригадує, що того ранку вони були дуже близько до росіян, виник ближній бій. Кілька наших воїнів одразу отримали поранення. Павло разом з двома побратимами кинулися їх витягати. Саме дісталися до одного пораненого, як поруч влучила міна. Загинули усі, крім Павла.

Він ненадовго втратив свідомість. Уламки міни проникли майже скрізь, навіть у легені. Вони пошматували все: ноги, руки, живіт та внутрішні органи. Воїн наклав собі тиснучі пов’язки на ділянки, де кровило найбільше, підвівся та рушив у бік українських позицій.

Дорогою ворог намагався добити захисника – дистанційно. З дрона скинув 11 боєприпасів. Вибратися з пастки знесиленому воїнові з осколками у тілі допомогли двійко побратимів на псевдо «Німець» та «Док» – із сусідньої позиції.

За його життя боролися медики аж у п’ятьох містах: Часовому Ярі, Дружківці, Дніпрі, Києві, а тепер — у Львові.  

Після діагностики, хірурги видалили уламки міни з голови, лівого плеча та правої ноги пацієнта. Утім, два осколки в печінці, кожен з яких по 2 см, залишили. Позаяк вони проникли вглиб на 10 см і зупинилися біля середньої печінкової вени. Хірурги вважають, що видаляти ці уламки зараз надто небезпечно. Наразі вони не рухаються, не загрожують життю пацієнта, але потребують спостереження.

Нині Павло проходить реабілітацію. Разом із фізичними терапевтами тренує витривалість м’язів ніг та спини.

Нагадуємо, у Львові врятували руку українського захисника, долоню якої «прошив» осколок російського снаряду.

Центр НЕЗЛАМНІ

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) — місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Окрім того, у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Проєкт реалізується Першим медичним об’єднанням Львова та Львівською міською радою за підтримки Міністерства охорони здоров’я України.

Напрямок протезування центр НЕЗЛАМНІ запустив торік, відкривши мобільну майстерню. Разом з майстернею центр НЕЗЛАМНІ отримав 200 протезів. Так, нещодавно протез руки отримала перша дитина. Це 13-річний Дмитро, син воїна ЗСУ. Він втратив руку, коли допомагав мамі по господарству. У підлітка міоелектричний протез. Керувати ним він зможе за допомогою міодатчиків, які кріпляться до м’язів руки. Його виготовила німецька компанія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: