У МОЗ пояснили, як отримати допоміжні засоби реабілітації без проходження МСЕК

reabilitatsiya_invalidy
Фото ілюстративне: з відкритих джерел

Міністерство охорони здоров'я України розповіло, що будь-який пацієнт, який проходить реабілітацію, може отримати всі необхідні асистивні технології прямо в медзакладі та безкоштовно.

Про це повідомили в пресслужбі Міністерства охорони здоров'я.

Там зазначили, якщо раніше для одержання допоміжних засобів реабілітації (ДЗР), у тривале користування потрібно було проходити крізь різні бюрократичні речі, медико-соціальну експертну комісію та процедуру встановлення інвалідності, однак тепер цього не потрібно робити.

За словами МОЗ, процес отримання ДЗР став набагато швидшим та починається ще на першому етапі роботи з пацієнтом – під час первинного обстеження, яке проводить мультидисциплінарна реабілітаційна команда. Після цього така інформація обов’язково фіксується в індивідуальному реабілітаційному плані, поряд із метою реабілітаційних втручань, спрямованих на відновлення та, у разі неможливості відновлення, компенсацію втрачених фізичних функцій, покращення психологічного здоров’я та якості життя людини.

«З 2014 року в Україні призначення ДЗР для військовослужбовців та інших категорій осіб, зазначених в статті 4 Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», відбувається на підставі висновків військово-лікарських комісій, а з 2022 року – для цивільних осіб на підставі висновків лікарсько-контрольних комісій медичних закладів, незалежно від встановлення їм інвалідності», - підкреслили в міністерстві.

Алгоритм отримання допоміжних засобів реабілітації

Після визначення необхідності застосування ДЗР далі потрібно дотримуватися таких кроків:

  • Якщо пацієнту потрібні ДЗР для короткотривалого користування, під час надання реабілітаційної допомоги в стаціонарних умовах – він має отримати ці засоби у реабілітаційному відділенні. Відділення зобов’язано забезпечити їх наявність відповідно до умов контрактування з Національною службою здоровʼя України.
  • У майбутньому індивідуальні ортези із термопластичних пластмас, які потрібні для позиціювання верхніх кінцівок, будуть виготовлятись ерготерапевтами, які пройшли відповідне навчання, в ортезних майстернях кабінетів асистивних технологій.
  • Якщо пацієнту необхідні протези, то після визначення необхідного виду (комплектації) протезу мультидисциплінарною реабілітаційною командою спільно із пацієнтом – він може самостійно обрати підприємство, що займатиметься їх виготовленням. При цьому протезиста-ортезиста, який долучиться до складу мультидисциплінарної реабілітаційної команди, надає протезне підприємство або протезист, який працює в медичному закладі.
  • Такий самий алгоритм застосовується для забезпечення пацієнтів ДЗР для довготривалого користування. Тут йдеться про крісла колісні, ортезні вироби тощо.

У МОЗ також додали, що для спрощення процесу надання інформації про необхідність забезпечення людини ДЗР та виділення фінансування для цього з боку структур соціального захисту до складу мультидисциплінарних реабілітаційних команд медичних закладів вперше в історії України буде введено соціального працівника. Відповідний пілотний проєкт вже запущено в 19 лікарнях, в яких працюють сучасні мультидисциплінарні реабілітаційні команди. 

Також варто звернути увагу, що лікар фізичної та реабілітаційної медицини зобов’язаний надати інформацію пацієнту про всіх виробників допоміжних засобів реабілітації чи протезистів-ортезистів, з якими в медзакладу укладено відповідні договори. А всі послуги та обладнання мають надаватися безоплатно.

Навіщо потрібні допоміжні засоби реабілітації?

У МОЗ наголосили, що ДЗР не відновлюють втрачені внаслідок хвороби чи травм навички людини. Вони змінюють середовище навколо людини або допомагають виконати бажану дію попри незворотні або довготривалі анатомічні чи інші зміни. Тобто застосування допоміжних засобів реабілітації передбачає компенсацію, а не відновлення.

«Якщо ми кажемо про ампутацію, то слід розуміти, що втрачену кінцівку – не повернути. Натомість можна повернути такому пацієнту можливість ходити, бігати, жити звичайним життям із використанням допоміжного засобу реабілітації», – зазначили в міністерстві.

На який період надаються ДЗР та що робити, якщо засіб зламався?

За інформацією Міністерства охорони здоров'я України, тривалість використання допоміжного засобу реабілітації залежить від двох факторів:

  • потреби, визначені під час проведення первинного реабілітаційного обстеження;
  • зміни стану функціонування особи, що визначається під час проведення чергового етапного реабілітаційного обстеження.

Крім того, якщо виявлено неналежне технічний стан допоміжного засобу реабілітації його мають замінити у найкоротші терміни на аналогічний, якщо потреба у його використанні досі є.

Довідка

Медзаклад зобов’язаний надати протезисту-ортезисту облаштоване приміщення для реабілітаційних сесій з пацієнтом. А саме: огляд кукси, зняття замірів, підбір допоміжних засобів реабілітації, навчання користування тощо.

Всі відповідні послуги повністю покриваються з державного бюджету та надаються пацієнтам безоплатно.

Нагадуємо, раніше ми повідомляли, що в Україні запустили сервіс, який спрощує отримання медичних довідок напередодні навчального року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: