Львівський тиждень скульптури: особливості цьогорічної події

image (40)
Скульптура "Жіноча голова" (автор - Олександр Дяченко). Фото: ІА Дивись.info

З 20 вересня до 11 жовтня у Львові відбудеться «Тиждень скульптури», під час якого покажуть понад 300 на десятьох локаціях міста. Цього року Львівський тиждень скульптури розпочав свою історію у серпні. У межах проєкту встановили «Скульптурний маршрут» Стрийським парком, який встиг набрати неабиякого розголосу та стати популярним серед відвідувачів.

ІА Дивись.info побувала на пресконференції з нагоди Львівського тижня скульптури та дізналася більше про нього в представників ініціативної робочої групи цієї події.

У 2023 році тема тижня скульптури – «Старе і нове / Нове і старе». Зокрема куратор Львівського тижня скульптури та засновник артцентру «Я Галерея» Павло Гудімов зазначив, що така тема пов’язана не з протиставленням цих двох понять, а як співіснування їх як в скульптурі, так і в людях, зокрема – у нашій пам’яті.

«З великим очікуванням всі дивляться на продовження тих гучних проєктів, а другий проєкт буде пов’язаний вже не з парковою структурою. Він буде говорити про присутність мистецтва в конкретному шумному просторі вулиці Тараса Шевченка. Ми розуміємо, що Тарас Шевченко ідентифікував себе, передусім, як художник. Тому запросили українських сучасних художників і скульпторів для того, що вони висловилися у такому вуличному форматі та працювали над цим рік. Для Львова це буде в новинку», – сказав Павло Гудімов.

Він також прокоментував, чому таку виняткову увагу отримала скульптура Василя Корчового «Впевнена» та загалом «Скульптурний маршрут», який встановили раніше в Стрийському парку.

«Тут є дві позиції. По-перше, такий резонанс викликала скульптура Корчового, бо, як не дивно, зачепила щось людське, певну проблему. Це те, що мало відбутися. Тригером для цього могла послужити навіть не скульптура, а загалом якась подія. Коли ми говоримо про інший аспект, то є величезне зацікавлення у Львові містян та гостей саме скульптурним маршрутом. Оскільки це підняло питання скільки десятиліть нашої незалежної України ми практично не давали таких ґрунтовних пропозицій для того, щоб сучасне мистецтво з'явилося в парках», – зазначив куратор Львівського тижня скульптури.

За словами Павла Гудімова, він очікував, що скульптура «Впевнена» не залишить людей байдужими, але що це підніме таку хвилю реакцій, що не буде обмежено тільки Львовом – не прогнозував. Він також додав, що після того, як «Впевнену» пошкодили невідомі, тепер її реставрують, щоб повернути скульптурі первинний вигляд. А в поліції поки ведуть розслідування щодо цього інциденту.

Скульптура "Впевнена" в Стрийському парку у Львові. Фото: ІА Дивись.info
Скульптура "Впевнена" в Стрийському парку у Львові. Фото: ІА Дивись.info
Скульптура "Впевнена" в Стрийському парку у Львові. Фото: ІА Дивись.info

Читайте також Ввечері у львівському парку невідомі пошкодили скульптуру «Впевнена»

Головний архітектор Львова Антон Коломійцев у коментарі ІА Дивись.info підкреслив, що мистецтво – це такий спосіб подивитися на нашу дійсність з трошки вищої сходинки. Тому в управлінні архітектури виступають за вплітання мистецьких елементів в новому житловому будівництві. 

«Якщо ми будемо мати такий камертон у вигляді мистецтва свободи, яке осмислює нашу дійсність, відображається в скульптурі, в світлових інсталяціях, які є в громадському просторі, а також ставитимемося уважніше до таких речей, то ми зможемо скоріше в тому числі розвиватися і економічно, і з точки зору технологій і т. д.», – зазначив Антон Коломійцев.

За його словами, простір міста дає можливість споглядати різні скульптури. Тому що не кожен знайде час піти в музей, але відвідає громадський простір. Тут буде можливість познайомитися з сучасним мистецтвом, яким воно є.

Скульптура "Близнюки" (автор Олександр Дяченко) в Стрийському парку. Фото: ІА Дивись.info
Скульптура "Нащадок героїв" (автор Олег Капустяк) у Стрийському парку. Фото: ІА Дивись.info
Скульптура в Стрийському парку. Фото: ІА Дивись.info

Які події відбуватимуться в межах Львівського тижня скульптури

Головний проєкт «Старе і нове/ Нове і старе» буде представлений з 20 вересня до 11 жовтня у Львівському палаці мистецтв. Також на тижневі скульптури покажуть такі проєкти як-от:

  • Виставка екскізів до майбутньої паркової скульптури Ярослава Мотики «Викрадення Європи» в Сенсотеці у Стрийському парку.
Ярослав Мотика у своїй майстерні. Фото: Я Галерея
  • Виставку Івана Самотоса в Національному музеї.
  • Персональні виставки в «Я галереї» Миколи Малишко «В собі» та Уляни Ярошевич, а також  працюватиме Скульптурний кабінет.
  • «Вулична галерея Шевченка» на однойменній вулиці, де будуть презентовані сучасні скульптури художників.
  • Також Львівський і Київський залізничні вокзали, підтримуючи ініціативу, будуть демонструвати авторів тижня скульптури в своїх просторах.
  • Демонстрація на Львівському та Київському залізничному вокзалах авторів тижня скульптури.
  • Конкурс студентської скульптури з представників усієї України в Львівській академії мистецтв. А також одноденна конференція, де спробують критично подивитись на минуле і сьогодення української скульптури в публічному просторі, зокрема львівські проблеми в цьому напрямку.
Скульптура Дениса Шиманського "Крихкість", яку покажуть в межах головного проєкту Львівського тижня скульптури в Палаці мистецтв. Фото: Я Галерея

Організаторами Львівського тижня скульптури є Львівська міська рада, Львівська обласна військова адміністрація, Артцентр «Я Галерея» та Львівська національна академія мистецтв.

Довідка

У 2022 році в листопаді відбувся перший Львівський тиждень скульптури. Тоді подія минула під ракетними обстрілами та під час блекаутів.

Минулого року тема проєкту була «Хаос», який ставив за мету перепрограмувати ставлення до скульптури в публічному просторі з цвинтарних, політичних чи комерційних замовлень до авторських творчих робіт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: