Паліативні хворі зможуть отримати знеболювальні ліки безоплатно, — МОЗ

ліки
фото ілюстративне: з відкритих джерел

У четвер, 31 серпня,  в дію увійшов оновлений реєстр лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації (відшкодуванню). До цього переліку додалися знеболювальні лікарські засоби для паліативних пацієнтів та тест-смужки для вимірювання рівня глюкози в крові.

Про це повідомили в пресслужбі Міністерства охорони здоров’я України.

Там розповіли, що вже з вересня паліативні пацієнти, які потребують знеболення, зможуть  отримати ліки за електронним рецептом від сімейного лікаря. А зі жовтня пацієнти з діабетом І типу почнуть отримувати тест-смужки за програмою реімбурсації.

 «До програми реімбурсації увійшли шість препаратів Морфіну в таблетках – чотири безоплатні та два з доплатою. Пацієнти зможуть отримати їх за електронним рецептом в аптеках, які співпрацюють з НСЗУ», - зазначили в МОЗ.

Як отримати знеболювальні засоби

У міністерстві повідомили, щоб отримати знеболювальні засоби необхідно:

  • Звернутися до сімейного або лікаря, який вас лікує:

Для пацієнтів з онкологією – звернутися до лікаря первинної медичної допомоги. За наявності паліативного статусу лікар встановить діагноз «хронічний біль» та сформує е-рецепт в електронній системі охорони здоровʼя.

Для пацієнтів із психічними розладами: звернутися до лікаря-психіатра. За наявності паліативного статусу лікар встановить діагноз «хронічний біль» та створить електронний рецепт.

Усім іншим пацієнтам необхідно звернутися за направленням сімейного лікаря до лікаря-спеціаліста. За наявності паліативного статусу лікар встановить діагноз «хронічний біль» та призначить пацієнту знеболювальні засоби.

Після цього, пацієнту необхідно звернутися до сімейного лікаря, який створить електронний рецепт на ліки.

  • Після формування рецепта пацієнт отримає смс-повідомлення з номером рецепта та кодом його погашення. Для тих пацієнтів, які зареєструвалися в ЕСОЗ не за номером телефона, а за документами, лікар надрукує інформаційну довідку, яка міститиме всю необхідну інформацію про рецепт.
  • Тоді звернутися до аптеки, яка має договір з НСЗУ з електронним рецептом. Для погашення рецепта достатньо назвати фармацевту номер рецепта та код його погашення або надати інформаційну довідку.
  • Обрати серед наявних препаратів необхідну торгову назву та отримати знеболювальні препарати безоплатно або з частковою доплатою в аптеці з договором з НСЗУ.

Довідка

Як зазначили у МОЗ, знеболювальні лікарські засоби для паліативних пацієнтів необхідні людям з важкими, часто невиліковними захворюваннями.

У цей список входять такі недуги як: онкологія у ІІІ-ІV стадії, ВІЛ-інфекція/СНІД, туберкульоз у пізній стадії, серцево-судинні, неврологічні, атрофічно-дегенеративні та інші прогресуючі захворювання. Отримати знеболювальні можуть пацієнти, які мають встановлені: основний діагноз, паліативний статус та хронічний біль.

За словами МОЗ, оновлений реєстр лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації, містить 515 торгових назв препаратів і медвиробів. Їхню вартість відшкодовує НСЗУ частково або повністю.

Нагадаємо, раніше в МОЗ пояснили, як отримати допоміжні засоби реабілітації без проходження МСЕК.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: