«Не потребує додаткових представлень»: що відомо про майбутнього міністра оборони України

164645-1_large
Рустем Умєров. Фото: партія "Голос"

Президент України Володимир Зеленський заявив про заміну чинного міністра оборони Олексія Резнікова. Останній четвертого вересня подав до Верховної Ради заяву про відставку з посади. 

Новим главою Міноборони може стати Рустем Умєров. Що про нього відомо, в матеріалі ІА Дивись.info.

Глава держави вважає, що відомство потребує «нових підходів та інших форматів взаємодії як із військовими, так і з суспільством загалом».

Що відомо про Рустема Умєрова

Нині він є главою Фонду державного майна. Цю посаду обійняв у вересні торік.

Рустамові Умєрову 41 рік. Він народився у Самарканді тодішньої Узбецької РСР (нині Узбекистан). Походить з родини кримських татар, яку в травні 1944 силоміць депортували з Алушти під час здійсненого сталінським режимом геноциду — примусового виселення етнічного населення півострова.

Батьки Умєрова, а також його старший брат, повернулись до Криму лише, коли відбувався процес репатріації кримських татар на тлі розвалу СРСР.

2007 року він став делегатом Курултаю кримськотатарського народу, а згодом, через п'ять років, також обійняв цю посаду.

Окрім цього, Умєров був радником лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, був його помічником-консультантом на громадських засадах у п’ятому, шостому, сьомому і восьмому скликаннях Ради.

Умєров є співзасновником і входить в опікунську раду Фонду національного добробуту Криму. Це міжнародна благодійна організація, яка фінансує стратегічні національні програми та підтримує найменш соціально захищених кримських татар.

На парламентських виборах 2019 року Рустема Умєрова вперше обрали народним депутатом України від партії «Голос» (балотувався за № 18 у списку як безпартійний).

З грудня 2020 року він став співголовою депутатського об'єднання «Кримська платформа» у Верховній Раді. У вересні цього ж року Умеров увійшов до групи з розробки державної стратегії деокупації Криму та Севастополю, яка була створена при РНБО. Торік президентським указом був нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

Після початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну навесні торік Умєров як нардеп увійшов до складу делегації України під час перемовин із РФ. Зокрема він був на перемовинах у Білорусі, а у березні 2022 — у турецькому Стамбулі.

Умєров — один із ініціаторів проведення великого обміну полоненими, який відбувся торік у вересні. Тоді до України повернули 215 людей, з-поміж яких 188 захисників Маріуполя та «Азовсталі», зокрема командири «Азову».

Цього ж місяця Рустема Умєрова призначили очільником Фонду державного майна України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: